США завдає удару по російських дипломатах і розвідці

Набираймо поп-корн і вболіваймо за американців

Напевно, не всі друзі розуміють мої цуценячі радощі від розбору російсько-американських дипломатичних санкцій.

Пригадую, відвіз якось в Сполучені Штати батька в офтальмологічну клініку, де місцеве світило після кількох маніпуляцій аж руками сплеснуло - ой, яка краса! Я переклав здивований погляд батька, на що доктор з придиханням відповів, що працює над офтальмологічним словником, а виявлена у мого батька хвороба очей в такій класичній формі, що він би зробив честь для професора Яременка, розмістивши фотографію вражених ділянок його очей у своїй енциклопедії з підписом, кому належить ця клінічна краса.

Одним словом, усі дослідники калу по-своєму схиблені.

Бодання США і РФ навколо дипустанов прекрасне не лише через те, що супротивники демонструють глибоке знання і прекрасні навички застосування міжнародного права. А ще й тому, що якою красивою не було б гра росіян (о, так! вони уміють грати), я точно знаю, що вони програють. Це як дивитися страшний фільм, знаючи, що хороші хлопці наприкінці все рівно переможуть.

Якою красивою не була б гра росіян, вони програють

В чому "сіль" останнього рішення американців (США вимагають у Росії закрити консульство у Сан-Франциско та інші дипломатичні об'єкти. - Gazeta.ua)?

По-перше, вони обіцяли відповісти до вересня. Ну, і виконали обіцянку, а це вже ознака серйозного ставлення до партнера.

Далі, росіянам наказали до завтра закрити генконсульство в Сан-Франциско і якісь відділення посольства у Вашингтоні та генконсульства в Нью-Йорку. Ми так ще не можемо, але навіть те, що росіянам можна наказувати - вже надихає учитися і працювати далі.

Сан-Франциско. Немає жодного сумніву, що звідти росіяни бачать, чують і працюють по усьому західному узбережжю США, по "силіконовій долині". Цілком можливо, що закриття цієї установи може завдати удар і по якихось операціях росіян в тихоокеанському регіоні. Думаю, що з погляду традиційної і публічної дипломатії, і прихованої частини діяльності дипмісій генконсульство в Сан-Франциско має значно більше значення, ніж, скажімо. в Чикаго. Хоча, може бути і таке, що воно просто було відкрите останнім. Тим не менше, удар по інтересам РФ у США відчутний.

Жоден з дипломатів РФ не видворяється. Звичайно, співробітники генконсульства в Сан-Франциско можуть залишитися прекрасно проводити час на пляжах Каліфорнії, але будуть позбавлені можливості системно працювати, зв'язку, забезпечення. Вони стануть легкою ціллю для різних американських маніпуляцій - від відкликання дозволів на проживання (за правилами навіть оренда іноземними дипломатами квартир для проживання має відбуватися з дозволу держдепартаменту США) до вербування. Тому Росії доведеться їх кудись переводити.

Вашингтон і Нью-Йорк. Я не знаю деталей точно, але, швидше за все, мова йде про якісь додаткові приміщення чи будівлі, що використовуються для посольства та генконсульства.

В чому тут логіка? Росіяни давно володіють будівлями в Вашингтоні та Нью-Йорку, де розміщені посольство і генконсульство. Хоча ми знаємо з історії спроби американських спецслужб проникати (прослуховувати) в ці будівлі. Вони, природно, є найкраще захищені. Тому, за логікою, саме тут росіяни мають розміщувати резидентури ГРУ і СЗР. Очевидно, відповідні служби розрослись настільки, що для іншої активності вже не вистачало місця, тому підшуковувалися додаткові будівлі.

Це прекрасний спосіб на кілька місяців дезорганізувати роботу і резидентур російської розвідки, і дипломатів

Закриваючи додаткові приміщення, а також генконсульство в Сан-Франциско без видворення жодного російського дипломата, американці з інтересом спостерігатимуть за тим, як уся орава російських дипломатів і шпигунів втиснеться у те, що залишилось. Фактично, це прекрасний спосіб на кілька місяців дезорганізувати роботу і резидентур російської розвідки, і дипломатів.

При цьому, як і в Києві, в Москві американське посольство розміщене в одному комплексі, тому США більш-менш захищені від російських акцій відплати.

Враховуючи багатообіцяючу лавровську відповідь можна набирати поп-корн і спостерігати. Напевно на новому витку мова вже піде про резиденції послів, житлові комплекси для дипломатів і автотранспорт.

Уважно спостерігаємо, вчимось, вболіваємо за американців.

Оригінал

Якщо ви помітили помилку у тексті, виділіть її мишкою та натисніть комбінацію клавіш Alt+A
Коментувати
Поділитись:

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі