Як Україні уникнути самоліквідації

Оптимізм — єдиний шлях видряпатися із кризи

Медійники добре знають пристрасть українців до негативу. Позитивна інформація не популярна, тоді як "зрада" миттєво і добровільно розганяється просторами інтернету. Історики знають й іншу істину – країна має лише тоді шанс видряпатися з кризи, коли суспільство сповнене оптимізму, бо вірить, що негаразди – тимчасові й ситуація стає кращою.

Відродження, Реформація, становлення капіталізму – всі ці духовні феномени, які створювали сучасну Європу мали в основі віру у всепереможну енергію людини, яка долаючи труднощі щохвилини створює краще суспільство.

Образ майбутнього визначає успіх реформ не менше, ніж самі реформи

Зовсім недавно перспектива членства в омріяному Євросоюзі змушувала країни Східної Європи пройти через складні реформи та "шокові терапії".


З іншого боку, наприкінці першого тисячоліття Європа занепадала, - тільки тому, що на всьому континенті очікували кінець світу, і як тільки стало зрозуміло, що кінця світу не буде, цивілізаційний розвиток пішов вгору.

Образ майбутнього визначає успіх реформ не менше, ніж самі реформи. Якщо ж цього позитивного образу немає, реформи приречені. Більше того, в суспільстві вмикається код на самоліквідацію, коли кожна дія на створення сприймається з недовірою та критикою, тоді народне схвалення отримують дії, спрямовані винятково на руйнацію. Самознищення такого суспільства – питання часу.

Коли кожна дія на створення сприймається з недовірою та критикою, тоді народне схвалення отримують дії, спрямовані винятково на руйнацію

Важливо! Зовсім не обов'язково, аби образ майбутнього творили лише державні діячі. Окрім політиків, це можуть робити митці, релігійні діячі, військові, громадські рухи.

Тобто - повертаючись до теми України – ми з вами.

Це не означає, що потрібно сліпо вітати будь-яку дурницю. Але треба:

1) Критично мислити - бачити і негативні, і позитивні сторони будь-чого, що відбувається, вміти аналізувати як відступ, так і поступ у здійсненні змін.

2) Поважати тих, хто вміє будувати - шанувати тих, хто робить і помиляється більше, ніж тих, хто критикує, але сам уникає відповідальності.

3) Самому брати відповідальність за творення змін. Критикуєш? – Зроби краще!

Лише так зможемо зруйнувати код самоліквідації, який закладений під усю країну, але живе у кожному з нас.

Зможемо?

Оригінал

Якщо ви помітили помилку у тексті, виділіть її мишкою та натисніть комбінацію клавіш Alt+A
Коментувати
Поділитись:

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі