Як повернути Крим

Росія чинить на окупованих територіях військові злочини. А це вже інші санкції

Єдиний спосіб повернення Криму – це посилення санкцій. І тут потрібно розуміти, що санкції прив'язані до Мінського процесу. І якщо ми говоримо: "Чому нічого не робиться?" – насправді робиться. Американські санкції вже прив'язані не до Мінського процесу, а до звіту президенту США перед Конгресом, до рішення Конгресу про те, знімати чи не знімати санкції.

І тут ми повертаємось до історії з Siemens (6 липня стало відомо, що дві німецькі газові турбіни Siemens, які раніше поставили в Росію, відправили морем в Крим для використання на електростанції в Севастополі. 16 липня на півострові були помічені ще дві турбіни. Попри те, що європейські санкції забороняють поставку енергетичних технологій у Крим. - Gazeta.ua). Так, дійсно, таким компаніям, як ця та іншому німецькому бізнесу може бути байдуже на Україну, їм можуть бути дуже цікаві гроші РФ, але їм все ж таки ще цікавіші американські гроші. Тому що в рамках американських санкцій будь-який порушник підпадатиме під санкції США і розслідування FATF. Тому західний бізнес – подобається їм це, чи ні, вони можуть підтримувати американські санкції чи ні – підкорюватись їм вони все одно будуть зобов'язані.

Західний бізнес підкорюватиметься американським санкціям у будь-якому разі

Що стосується того, як повертати Крим. Якщо спостерігати за тим, як ми говоримо про Крим, мова постійно йде про якісь точкові моменти. Наприклад, якщо говорити про політв'язнів, в Криму налічується близько сотні людей, яких було вбили або викрали, але ми кожен раз говоримо про якісь одиничні випадки. Коли ми представляємо це через наші правозахисні організації всі ці кейси на Заході, то порівняно із Сирією та Сомалі – це не багато. Тому більшість міжнародних юристів радять застосовувати до Криму Конвенцію по населенню в зоні військових дій. Тому що на сьогодні Крим визнано зоною військового конфлікту прокурором міжнародного суду в попередньому звіті. ПАРЄ та ООН визнали Крим окупованою територією у своїх резолюціях. Тому ми маємо застосовувати велику конвенцію, говорити про те, що Росія порушує права людини, вчиняє на окупованих територіях військові злочини, а це вже інші санкції.

Маємо назвати речі своїми іменами, бо їх так уже давно називають на Заході

І тут дуже багато залежить від нашої позиції по Донбасу. Тому що якщо ми застосовуватимемо Конвенцію про захист населення в рамках військових дій, ми повертаємось до того, що у нас не визнані окупованими території Донбасу. Ми досі не можемо домовитись, чи вони окуповані, чи якісь інші, чи у нас там громадянський конфлікт, чи міжнародний. Саме нечітка позиція нашої влади - це моя претензія, і не тільки моя, до чинного президента.

Давайте, нарешті, називати речі своїми іменами. Тим паче, що їх вже називають своїми іменами на Заході.

Оригінал

Якщо ви помітили помилку у тексті, виділіть її мишкою та натисніть комбінацію клавіш Alt+A
Коментувати
Поділитись:

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі