Третя річниця Нормандського формату: що далі?

Нормандський формат потрібен Москві для прикриття війни, Берліну - для впливу на світову політику

Запитують про річницю Нормандського формату - чим корисний, які перспективи? Про перспективи легше. Він залишатиметься. Без змін учасників. Найкраще, що з ним може статися - чергова зустріч глав держав. Усі інші рівні (міністрів закордонних справ, політдиректорів МЗС) виявились цілком недієздатними.

Та і кого запрошувати? США чи Польщу? Ну, не за нинішніх обставин

Зміна учасників цього формату навряд чи відбудеться. В цьому не зацікавлені ні РФ, ні Німеччина.

Москва використовує формат як засіб дипломатичного прикриття війни. Збільшення кількості учасників за рахунок тих, хто може тиснути на Росію, їй не потрібне.

Берлін, а, власне кажучи, Ангела Меркель використовує Нормандський формат не лише як інструмент переговорів, але й для збільшення впливу ФРН на європейську і світову політику. Робити щось, що зробить цей і без того не надто ефективний механізм переговорів взагалі непрогнозованим, для Ангели Меркель не має сенсу. Та і кого запрошувати? США чи Польщу? Ну, не за нинішніх обставин німецько-американських та німецько-польських відносин.

США. А хто сказав, що Дональду Трампу це потрібно чи цікаво? Хто сказав, що інші учасники допустять до формату когось зі Штатів на рівні нижчому, ніж президент, навіть якби американці й хотіли б?

З ефективністю Нормандського формату не все просто. Фактично "Мінськ-1" (вересень 2014-го) не був результатом роботи в цьому форматі. Це двостороння домовленість Путіна і Порошенка. Домовленість, за якою Україна не отримала нічого, окрім зобов"язань. І таки нічого, бо припинення вогню не відбулось і понині.

Нормандський формат єдиний інструмент дипломатії, що прив"язує Путіна і Росію до війни в Україні

"Мінськ-2" (лютий 2015-го) дійсно став результатом роботи Нормандського формату. Але "Мінськ-2", варто пам"ятати, не був окремим договором чи домовленістю, а лише пакетом заходів на виконання "Мінську-1".

Найбільше значення Нормандський формат має як засіб трактування так званих мінських домовленостей. Саме завдяки підтримці Німеччини і частково Франції, особисто Меркель і Олланда, Україні вдалось послабити тиск дипломатичного зашморгу Москви у розумінні того, що вибори без безпеки в ОРДЛО проводити не можна.

Також Нормандський формат єдиний інструмент дипломатії, що прив"язує Путіна і Росію до війни в Україні. За участю Путіна і Росії. Самі мінські домовленості цього не зробили. Існує також чимало рішень міжнародних організацій та інституцій, які покладають відповідальність на РФ і Путіна. Та Росія їх не визнає.

Окрім цього, лідери ФРН і Франції як учасники Нормандського формату визначають світові тренди у сприйнятті українсько-російської війни, а також політику ЄС щодо РФ. Ось тому, що би ми не говорили про Нормандський формат, він належить до тих речей, які краще би існували, ніж не існували.

Оригінал

Якщо ви помітили помилку у тексті, виділіть її мишкою та натисніть комбінацію клавіш Alt+A
Коментувати
Поділитись:

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі