Церква має подавати патрони

Священикам треба дозволити приймати участь у виборах

Церква постійно відхрещується від політики, але насправді грає провідну роль у ній. Тільки одні священики офіційно чи негласно стають просвітителями, рушійною силою державних процесів. А інші - банально відробляють фелон і позолоту, куплені меценатом, та ревно "гречкосіють" перед виборами на казаннях.

У важкі часи саме священики наставляли пастви на боротьбу за українську державність. Їхня діяльність виходила за церковну. Андрей Шептицький писав листи до Гітлера, засуджував комунізм, був ув'язнений за "мазепинський" сепаратизм. Домовлявся з поляками про виборчу реформу, яка би збільшила представництво українців у Галицькому сеймі. Був депутатом Віденського парламенту і сейму.

Митрополит Василь Липківський за антирадянську агітацію був розстріляний енкаведистами. Іван Павло ІІ приклався до розвалу СРСР і відіграв ключову роль в розбудові Польської держави, запровадженні реформ. Вибачався більше ста разів за злочини і геополітичні помилки - перед китайцями, індіанцями, африканцями, юдеями. Щоби гасити вогнища конфліктів.

В Україні є тисячі авторитетних отців, патріотів-капеланів, єпископів, які можуть бути обраними в ради різних рівнів

То чи має церква декларувати свою аполітичність? Канони пишуть, що так. Але в часи війни українці мають використати всі інструменти, щоб перемогти ворога! Тим більше, що священики уже задекларували свою готовність до боротьби. У час Революції стояли під кулями, і скількох хлопців їхня присутність гартувала тоді? Зараз на фронт капелани ідуть добровільно, або безперервно возять допомогу в АТО. Тож і Любомир Гузар, Святослав Шевчук, Філарет повинні втрутитися в політичну боротьбу. Не стояти осторонь.

Священикам треба дозволити приймати участь у виборах. В Україні є тисячі авторитетних отців, патріотів-капеланів, єпископів, які можуть бути обраними в ради різних рівнів.

Війна закінчиться, країна піде шляхом розвитку - ось тоді можна перевести подих. Церква зможе займатися зціленням душ, але не зараз! Українцям потрібно "бити зі всіх стволів" по ворогах. А Церква, якщо вона Українська, має "подавати патрони".

Василь Курій, спеціально для Gazeta.ua

Якщо ви помітили помилку у тексті, виділіть її мишкою та натисніть комбінацію клавіш Alt+A
Коментувати
Поділитись:

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі