Заходу пощастило з Путіним

Кремль дав поштовх для консолідації на Заході нових політичних сил

Ми опинилися в історичній паузі. Суспільство смертельно втомлене і у нього немає сил -поки! - вибратися з глухого кута. Але і західна цивілізація, яка повинна бути орієнтиром прогресу, деморалізована.

Втім, Захід вже двічі проходив через періоди занепаду і щоразу виходив із них на новий рівень розвитку - у кінці 20-х років і в 70-роках минулого століття. Обидва рази існування опонента в особі Радянського Союзу змушувало Захід тримати себе у формі.

Після обвалу СРСР у Заходу зник зовнішній стимул до самооновлення, а разом з ним і внутрішня потреба у реформуванні

Після обвалу СРСР у Заходу зник зовнішній стимул до самооновлення, а разом з ним і внутрішня потреба у реформуванні. Ліберальна демократія почала втрачати драйв. Криза ЄС; розкладання політичної системи в США; перетворення банків у вампіра, що руйнує економіку (недавня розповідь Spiegel online про те, як Deutsche Bank став антитезою західних принципів, говорить про жахливу деградацію провідних фінансових інститутів); втрата західним політичним класом готовності слідувати власним принципам, - все це ознаки загнивання провідної світової цивілізації.

Заходу знову знадобився шок, який би змусив його вийти з паралічу. Несподівано таким "шокером" став Путін, який, перевернувши глобальну шахову дошку, вивів Захід із заціпеніння. "Боже, що він робить?!" - не втомлюються повторювати лідери ліберальних демократій, з жахом чекаючи нових кремлівських кульбітів. Дійсно, що він робить? Адже Кремлю була так вигідна беззуба ліберальна демократія, готова до шредеризації, кредо якої було: "Не дратувати Путіна!" Навіщо тільки він зруйнував безтурботність? Тепер колективний Захід повинен відповідати, а відповідати так не хочеться!

Першою відповіддю Заходу стало м'яке стримування Росії у вигляді санкцій і пожвавлення НАТО. Але як можна когось стримати в епоху глобалізації? Особливо, коли західний істеблішмент залучився в процес обміну послугами з російською елітою. До речі, відповідь західних лідерів Росії через активізацію НАТО зручна для тих, хто залучений до взаємозалежності, бо залишає в безпеці обмін послугами через енергетику і фінанси; а Кремлю дає можливість обґрунтувати військовий патріотизм.

Незабаром почнеться вихід нових еліт і вони будуть шукати жорстку відповідь на путінський виклик

Але все це тимчасово. Кремль дав поштовх для консолідації на Заході нових політичних сил. Нинішня західна крамниця лахмітника, в якій служать лідери, які звикли до розм'якшення норм, доживає останні роки. Незабаром почнеться вихід нових еліт і вони будуть шукати жорстку відповідь на путінський виклик.

Настільки зручний для багатьох - і в Росії, і на Заході - постмодерн закінчується. І його могильником став саме російський лідер. А адже як добре було разом загнивати до нескінченності. Але Путін покінчив з "малиною" і змусив Захід задуматися про те, як жити далі. Не зумівши стати реформатором у Росії, Володимир Путін може претендувати на роль лідера, що змусив ліберальні демократії згадати про свої забуті принципи. Ось як буває, коли стратегія - це те, що ми робимо сьогодні ввечері.

Оригінал

Якщо ви помітили помилку у тексті, виділіть її мишкою та натисніть комбінацію клавіш Alt+A
Коментувати
Поділитись:

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі