Чому Клінтон перемогла Трампа у дебатах?

Перший раунд теледебатів між кандидатами президентських виборів в США завершився впевненою перемогою Гілларі Клінтон. Кандидат від Демократичної партії має серйозний досвід публічних дебатів і роботи в державній системі

Вона впевнено почувалася і відбивала всі атаки свого республіканського опонента Дональда Трампа.

Трамп же продемонстрував відверту непідготовленість до дебатів на очах всієї країни. Якщо уважно проаналізувати його виступ, можна помітити, що як мінімум десять його тверджень абсолютно не відповідали дійсності. Трамп заявляє, що в США зростає безробіття - а насправді кількість робочих місць в країні постійно збільшується. Він називає Китай економічною загрозою, яка навмисно девальвує свою валюту, щоб експлуатувати її дешевизну при торгівлі на шкоду Америці. Але насправді юань зараз дорожчає, а на китайських фондових ринках паніка.

Риторика Трампа розкрила в ньому повного профана практично по всім ключовим пунктам дискусії з Клінтон. Він частіше намагався атакувати свою суперницю з особистих питань. Наприклад, просторікував, що у нього міцніше здоров'я або, що він буде більш успішним президентом завдяки своєму "темпераменту". Це, зрозуміло, зовсім не аргумент на його користь. Дональд Трамп не має досвіду роботи в державній системі і навіть не розуміє, що таке теледебати.

Його проблема полягає в тому, що Трамп - сам собі команда. Він нікого не слухає, не звертає увагу на своїх помічників і радників. Робить, що хоче і як хоче. Тому в своїй риториці він постійно суперечить собі ж. Оскільки його виборчий штаб займається не формуванням грамотного іміджу кандидата, не пише йому продумані яскраві промови і логічну програму, а обслуговує бездонне еґо нью-йоркського мільярдера.

Тема України далека від серйозного впливу на зовнішньополітичний дискурс в передвиборній гонці США

А між тим теледебати в США - важливий фактор у передвиборній гонці. Попереду нас чекають два ще більш важливих раунди і зустріч двох потенційних віце-президентів. Найважливішим серед них є саме третій раунд. Саме він може остаточно визначити розклад сил між кандидатами напередодні виборів. Це - цвях всієї виборчої кампанії, і перший успішний крок зробила саме Гілларі Клінтон.

Можна відзначити, що на цих дебатах кандидати тільки побіжно зачепили тему України. Можливо, ми почуємо більше міркувань про нашу країну на наступних раундах. Однак насправді не дивно, що дискусія залишилася майже байдужою до нас. Тема України насправді далека від серйозного впливу на зовнішньополітичний дискурс в передвиборній гонці США.

Американських виборців у світі дійсно хвилюють теми, які безпосередньо зачіпають інтереси США: Сирія, ІДІЛ, ядерні випробування Північної Кореї. А те, що відбувається в Україні, як вважається, не дуже стосується Америки, тому ця тема скоріше йде причепом зі зростаючою агресією Росії в Європі.

Микола Воробйов, спеціально для Gazeta.ua

Якщо ви помітили помилку у тексті, виділіть її мишкою та натисніть комбінацію клавіш Alt+A
Коментувати
Поділитись:

Коментарі

2

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі