Чи засуджувати лікаря за хабар?

У Львові на хабарі затримали відомого хірурга опікового відділення. Львів'яни кинулися в інтернеті на захист талановитого лікаря від Бога

Цікавою є власне друга думка, коментувати першу мають правоохоронні органи.

Поки в Україні немає страхової медицини, лікарі змушені: а) виїжджати за кордон і не брати від пацієнта; б) іти у приватні клініки і не брати; 3) брати. Перші два випадки – абсолютна меншість. Решта лікарів змушені виживати за рахунок пацієнтів. І пацієнти дають. Щоб той лікар таки працював, бо до кого їм звернутися тоді?

Це як священик у церкві. Ми не мусимо кидати на тацю, але якщо хочемо щоб церква у нашому селі була, то треба священика утримувати.

Тому ці люди і захищають хірурга. Ми із цим явищем звиклися, зрослися. Але ми захищаємо лікаря доти, доки нам не назвали таку ж суму у лікарні.

Зрозуміло, що пересадити можна усіх лікарів усіх лікарень. Бо ніхто на 2000 гривень зарплати на роботу не ходить. Чому раптом затримали саме цього лікаря, є два варіанти. Або справді підстава через його приналежність до "Самопомочі". Або люди таки поскаржилися, а вони це роблять украй рідко.

Розірвати замкнене коло може лише запровадження страхової медицини

Розірвати замкнене коло може лише запровадження страхової медицини. У нашій країні мої ровесники мабуть вже цього не побачать. У приватні клініки лікарі просто просяться на роботу, бо тут можуть спокійно робити улюблену справу і не переживати про оплату їхніх послуг.

Пацієнт сплачує в касу підприємства. За мінусом податків та прибутку підприємства медик отримує 20-40% від ціни медичної послуги. І це гідна, прийнята у всьому світі, пропорція оплати праці у загальній ціні продукту чи послуги.

У більшості виробничих галузей України питома частка заробітної плати у кінцевому продукті складає 5-7%. У газовій сфері працівник газової служби отримує 3% зарплати від послуги. Тому газовий бізнес приносить мільярди, а газовики мають 2500 гривень у місяць.

А поки замкнуте коло нашої медицини можна лише трохи сплюснути, надавши йому полюсів. Лікар не повинен у жодному разі називати суми чи вимагати. Якщо він "від Бога" – пацієнт обов'язково віддячить, відповідно до свого достатку. Якщо пацієнт віддячить – він не піде позивати у правоохоронні органи.

Щоби перестали називати суми - пересадити всіх лікарів. Всіх до одного. Ще половину медсестер, третину фельдшерів та санітарок. А ще трохи освітян.

Немає більш чорного і менш чорного. Найрозумнішим можна красти, а менш розумним - ні? Талановитим можна брати, бездарним – ні?

Голови державних адміністрацій, рад, розпоряджаючись мільярдними бюджетами та отримуючи зарплатню на кілька копійок більше від лікаря, чисті? А судді, прокурори в котрих дружини мегауспішні "бізнес-вумен" з мільйонними прибутками? А "кабмінщики", в котрих ціна "сраковоза" менше 2-х мільйонів не опускається? Депутати, котрі б'ються за зарплату 7000 грн, витрачаючи на виборчу кампанію мільйон зелених. А це 300 річних зарплат депутатських. 300 років треба бути депутатом, аби повернути вкладене! Потім легко змінити мандат депутата на крісло в Кабміні. Ось де загадка! Немає більш чорного і менш чорного. Найрозумнішим можна красти, а менш розумним - ні? Талановитим можна брати, бездарним – ні?

Хірурга засудять умовно, навіть якщо він винен. Система працює: ті що зверху крадуть скільки хочуть - а на низах кради скільки зможеш, поки не попадешся. Якщо він не винен, то в той час, коли зараз усі говорять про цей хабар у 300 доларів, десь у якомусь обласному підрозділі тихо розкрадаються тридцять три мільйони.

Замість того, щоб робити хоч щось у впровадженні страхової медицини, ми показово затримуємо лікарів – тут система теж працює. А всі захисники лікаря – гвинтики цієї системи. Лише 3% населення ніколи не брали і не давали хабарів.

То давайте посадимо ті 97% (і мене теж), може тоді країна зміниться?

Тарас Елейко, спеціально для Gazeta.ua

Якщо ви помітили помилку у тексті, виділіть її мишкою та натисніть комбінацію клавіш Alt+A
Коментувати
Поділитись:

Коментарі

7

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі