Чого чекати від турецьких військових?

Попри те, що військові перевороти справа незаконна, я би великої біди від турецьких військових не очікував. Трохи підчистять політику, і передадуть віжки назад цивільним

Правляча партія Туреччини витратила останнім часом багато зусиль для приборкання Збройних сил. Справа в тому, що Ататюрком на збройні сили покладалась (із закріпленням в законах) функція збереження світського характеру влади.

Тобто - блокування ісламізму від повернення в суспільну сферу.

А правляча партія - саме ісламістська, і саме займалася висмикуванням запобіжників, які унеможливлювали поширення ісламізму на різні форму суспільного життя.

Але попри те, що партія Ердогана ісламістська, вона складається з розумних людей, які поступово обмежували здатність збройних сил впливати на суспільне життя під егідою... правильно, європеізації. Ну, бо за європейськими стандартами саме цивільні мають конролювати військо, а не навпаки. Хоча в цьому випадку європейські стандарти не цілком враховують турецькі реальності.

Військо гнули-переглнули. Прибирали строптивих генералів, розширювали повноваження поліції, Схоже, що трошки вигадали пару переворотів, що дало можливість оголосити кілька пожиттєвих присудів чотиризірковим генералам та десь трьохстам вищим офіцерам.

Колеги розповідали, що на якомусь етапі в генштабі Збройних сил Туреччини підвищення до генерала мало не автоматично означало судове ув'язнення.

А армія у Туреччини велика. Воює. Знає собі ціну.

Я, чесно кажучи, не вірив, що збройні сили Туреччини коли-небудь наважаться на продовження довгої традиції військових переворотів. А ось один з наших розвідників попереджав - не поспішай з висновками. Я радий, що такі мудрі офіцери продовжують служити.

Загалом збройні сили Туреччини (особливо вищі офіцери) - це прекрасно освідчені, інтелігентні люди. Спілкування з ними було винагороджуючим - так легко вони аргументують, так широко мислять.

Очікувати дурниць як масові вбивства я би від них не став.

Але нижче йдемо - різне зустрічаємо. На рівні виконавців ексцеси завжди можливі.

Тому попри те, що військові перевороти справа незаконна, я би великої біди від турецьких військових не очікував. Трохи підчистять політику, і передадуть віжки назад цивільним.

Але в періоди переворотів, особливо в початковий період, як зараз, загроза для цивільних може бути серйозна.

Спостерігаємо далі.

Оригінал

Якщо ви помітили помилку у тексті, виділіть її мишкою та натисніть комбінацію клавіш Alt+A
Коментувати
Поділитись:

Коментарі

3

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі