Світ наїжачився. Україні має вже зараз готуватися до його змін

Від однополярності на чолі з США, світ переходить до багатополярності, з безліччю озброєних до зубів шерифів, джентльменів, авантюристів і відвертих маніяків. Всі вони дивляться один на одного в очікуванні: хто кліпне першим і кому пощастить першим вистрілити.

Світ наїжачився. Події недавнього часу показують, що міжнародні альянси та юридичні домовленості стрімко втрачають свою вагу. На тлі зростаючої напруженості в різних регіонах, від глобалізації світ різко переходить до фрагментації в бізнесі, політиці, геополітиці та інших сферах. Тепер уже жодна держава, включаючи віддалені острови, не відчувають себе в безпеці. Фактично, тепер вибухнути може скрізь і в будь-яку хвилину. Чи то спровоковано терористами чи журналістами-розслідувачами (приклад PanamaLeaks). Як відомо, саме факти соціальної несправедливості дуже швидко розкручували революції і скидали здавалося б непорушні режими.

Від однополярності на чолі з США, світ переходить до багатополярності, з безліччю озброєних до зубів шерифів, джентльменів, авантюристів і відвертих маніяків. Всі вони дивляться один на одного в очікуванні: хто кліпне першим і кому пощастить першим вистрілити.

Сьогодні Україна знаходиться на перетині між сильними гравцями, які налаштовані антагоністично один до одного і тільки чекають слушного моменту, щоб вдарити. Насправді, перший удар стане лише початком великої війни з непередбачуваними наслідками.

Світ наїжачився і зовсім скоро ми будемо спостерігати зовсім інший формат міжнародних відносин, коли міць військових альянсів замінить харизма окремих політичних лідерів

У такій ситуації Україна повинна стати сильною, оскільки це питання не тільки її виживання як країни, але і безпеки всього регіону Східної Європи. Разом з очікуваннями Заходу на швидкі зміни в турборежимі, нинішня система заганяє країну в буферну зону замість того, щоб зробити з країни регіонального лідера, другий Ізраїль в Східній Європі. Такий задум Заходу і такі стояли завдання перед нинішньою українською владою. Прямо чи опосередковано у своїх промовах Західні політики неодноразово на цьому наголошували.

Коли весь світ лихоманить і ти не знаєш які новини чекають на тебе в наступну хвилину, завжди необхідно заручатися підтримкою надійних партнерів, з якими можна більш ефективно співпрацювати у сфері безпеки. Разом з тим, сьогодні Україна нагадує "failed state" з усіма наслідками, що випливають (лише формальна підтримка, домовленості за спиною з більш сильними гравцями, незначна військова допомога, відсутність довіри і спільних стратегічних планів).

По роботі мені доводиться щодня спілкуватися з різними категоріями населення: пенсіонери, депутати, ветерани, громадські активісти, журналісти, вчені. Десь між рядками у всіх читається один і той самий месидж: чесна влада, нульова терпимість до корупції, можливість безпосередньо комунікувати зі своїм депутатом, економічна стабільність, ідеологія і принциповість серед політиків і політичних сил. Це означає, що суспільство дозріло і голосування за "гречку" є лише міфом, який вигідний здогадайтеся самі кому ...

У той час, коли світ наїжачується, а світові лідери шукають надійних партнерів, я впевнений, що Україні дійсно є кого запропонувати за кожним напрямом, починаючи від політики і закінчуючи вченими, бізнесменами, людьми творчих спеціальностей й інші експерти. Треба тільки забажати.

Сьогодні є дійсно величезний потенціал українського громадянського суспільства, який поки навряд чи розкритий на 1-2%

Сьогодні є дійсно величезний потенціал українського громадянського суспільства, який поки навряд чи розкритий на 1-2%. Саме його і варто всіляко культивувати і просувати на всіх рівнях, поки ще не пізно і Захід не відвернувся на інші більш глобальні і гострі проблеми.

Громадянське суспільство має сказати своє слово в політиці, бізнесі, народної дипломатії, мистецтві. Але цей месидж повинен бути виразним і зрозумілим для всіх на Заході. Іншими словами, замість постійних закликів про допомогу (які більшість іноземних партнерів уже давно не чують), Україна повинна пропонувати свою підтримку в різних сферах, які недостатньо розвинені на Заході. починаючи від досвіду боротьби з тероризмом, включаючи агресію РФ і закінчуючи шляхом побудови горизонтальних зв'язків і прямої Демократії, як це було на Майдані. Україні справді є що запропонувати, залишається тільки сформулювати цю пропозицію і правильно упакувати.

Світ наїжачився і зовсім скоро ми будемо спостерігати зовсім інший формат міжнародних відносин, коли міць військових альянсів замінить харизма окремих політичних лідерів (не завжди адекватних). Сама географія не залишить Україну в спокої, тому потрібно готуватися вже сьогодні. В іншому випадку, в новій жорсткій боротьбі за світовий перерозподіл ресурсів зникнення чергового держави просто не помітять.

Текст публікується з дозволу автора

Оригінал

Якщо ви помітили помилку у тексті, виділіть її мишкою та натисніть комбінацію клавіш Alt+A
Коментувати
Поділитись:

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі