Про особливості російської логіки

Коли випадково починаєш розмовляти з росіянином з тієї поширеної категорії, яких називають "ватниками", то розумієш, що російська логіка - це усічена інформація. Як у хворого - тут болить, тут - не болить.

Колись, коли мені набридло переконувати російських журналістів не брати участі в політичних іграх і не заробляти на ангажементі, у мене з'явилася ідея вчити цьому дітей. Або хоча б студентів. Насправді, дуже складно пояснювати журналістам, вихованим в радянській системі освіти, у яких в дипломах було написано "працівник засобів масової інформації та пропаганди", що таке закон і логіка. Закон потрібен для того, щоб в країні були загальні правила співіснування, логіка - для розуміння того, що відбувається. Цьому треба навчати з дитинства, - пише для Крим.Реалії професор Олег Панфілов.

Насправді, все дуже просто. У законі, в тому числі і в російському, написано про свободу, перш за все, про свободу отримання і поширення інформації. Насправді, росіяни користуються тільки половиною цих свобод: вони вільно розповсюджують тільки ту інформацію, яку їм нав'язують. Це як в нацистському гаслі - "Arbeit macht frei": російським журналістам ще з радянських часів нав'язали хибне уявлення про свободу - тільки працювати, про інші свободи навіть і не мріяти.

Офшор - таке ж незрозуміле і частково страшне слово для росіян, як демократія, плюралізм, юриспруденція

З приходом Володимира Путіна дев'ятирічний період "свободи" закінчився і розпочалася чекістська "свобода", "Arbeit macht frei" - можеш писати все, що захочеш, крім корупції, Чечні, Путіна і його оточення. Почався період інформаційного божевілля, коли полковник Шабалкін, круглий від самовдоволення, достатку і калорійної їжі, виблискуючи золотим зубом, розповідав журналістам казки. Наприклад, як в Чечню прибули афганські таліби. У жодного журналіста в той період становлення путінських свобод не виявилося жодного бажання "включити" логіку, щоб написати цікаву статтю про те, як ФСБ перекинула в Моздок пензенського полковника саме для того, щоб брехати. Або, наприклад, запитати полковника про те, через які кордони та як проникли в Чечню таліби. І що робили в цей час доблесні російські прикордонники. Але російська журналістика вже була поставлена ​​в рамки нових понять - "Arbeit macht frei".

Логіка в звичайному житті - не наука, це стан необхідного пізнання світу. Припустимо, у вашому магазині раптом зникли улюблені турецькі помідори або польські яблука. Що вам говорить рідне російське телебачення? Каже, що вони "санкційні". Хто встановлював санкції? Рідна російська влада, у відповідь на європейські санкції. А чому ЄС ввів санкції? Ось тут настає безвихідь, оскільки далі інформація закінчується - про неї по російському телебаченню нічого не говорять. А кажуть тільки, що ЄС - огидна мерзенна організація, яка не любить "русскій мір". А чому не любить? Знову не говорять.

Коли випадково починаєш розмовляти з росіянином з тієї поширеної категорії, яких називають "ватниками", то розумієш, що російська логіка - це усічена інформація. Як у хворого - тут болить, тут - не болить. Або як у кастрованого кота - навесні починає хвилюватися, але з якого приводу - вже не пам'ятає. Логіка стає інструментом в розумінні інформації тільки тоді, коли є освіта і необхідний обсяг знань. У Росії і на пострадянському просторі взагалі освіта завжди була під контролем влади, раніше КДБ та комуністичної ідеології, зараз - під контролем спецслужб і полохливих диктаторів, які бояться грамотного населення. Тому що освічене населення перестає вірити брехні.

Офшорна історія - не найстрашніше, що чекає Росію в найближчому майбутньому. Не сумніваюся, що велика частина світу не розуміє сенсу в існування такої агресивної країни, яка постійно бреше

Останні дні Росія потрапила в чергову смугу випробувань. Крім щоденних сирійських "перемог", які для більшості росіян стали безсумнівним досягненням мудрої політики президента Путіна, настав час для розуміння, що таке офшор. Як ви вважаєте, чи багато росіян полізли копатися в довідниках і енциклопедіях, в Вікіпедію або подзвонили знайомому економісту, щоб дізнатися, що таке офшор? Мінімум, і то з тих, хто і так там постійно копається. Решта довірили свої мізки все тому ж телебаченню, яке пояснить, що офшор - підступи поганого американського імперіалізму, який спить і бачить, як би принизити любого і коханого президента Росії.

Весь радянський час населення переконували в тому, що радянські люди - найосвіченіші у світі. Тепер зрозуміло, чому? Тому що якщо зараз будуть говорити, що це не так, що радянські люди не отримували і десяти відсотків знань, які дають у Гарварді, Оксфорді, Сорбонні та інших університетах, то доведеться погоджуватися, що СРСР був імперією не тільки зла, але і брехні. Або не погоджуватися і з піною у рота переказувати казки про те, що паровоз придумали брати Черепанови, а радіо - Попов. Логіку вивчали на філософських факультетах в університетах, але про неї нічого не знало населення, не було для чого, думали партія та уряд.

Офшор - таке ж незрозуміле і частково страшне слово для росіян, як демократія, плюралізм, юриспруденція. Найстрашніше, ніж будь-що, що раптом проникло на територію країни після розвалу СРСР. Як було спокійно жити раніше - "голосуйте за кандидата з блоку комуністів і безпартійних", і всі думали, що "безпартійні" - це політичне розмаїття. А може, і взагалі не думали, тому що кандидат все одно був один, без альтернативи. Коли з'явилася альтернатива, то, як правило, одні були бандити, інші - колишні бандити, які називають себе "демократами", а альтернативні вибори - "демократичними".

Швидше за все, слово "офшор" для більшості росіян буде таким же лайливим, як "дерьмократія". Поки російська пропаганда розмірковує, як підносити це слово, в якому контексті, коли і в якій програмі - хто здатний яскраво роз'яснити росіянину про чергову капость Заходу. Про офшори Порошенко і Алієва, звичайно, розповіли, пояснили, що це заховані від податків гроші. А про офшори близьких друзів Путіна - мовчать. Поки боязко, але вже говорять, що прізвища російського президента немає ж там, в цих документах, опублікованих на гроші Сороса.

Зараз росіянам як ніколи потрібна логіка, інакше вони не зрозуміють, що з ними відбувається і що їх чекає в майбутньому

Тут повинна була включитися логіка, але, ви ж не забули, що її в Росії немає? Ні знань і бажання, щоб дізнатися, наприклад, що це за звичайний віолончеліст, чия зарплата аж ніяк не тягне на рахунок у закордонному банку, тим більше, на офшор в далекій Панамі. Ну да, народний артист, так - диригент Маріїнки, ясна річ - талановита людина, але ще і хрещений батько Марії Володимирівни, старшої дочки Путіна. З якого рожна талановитий віолончеліст раптом стає співзасновником компанії "Петроінтеройл", в назві якої слово "ойл" означає нафту або нафтопродукти. А з того, що майбутній власник мільярдного офшору не тільки кум Володимира Путіна, а й рідний брат однокурсника Путіна по Червонопрапорному інституту ім. Ю.В. Андропова КДБ СРСР. Елементарна логіка може підказати росіянину, що гра на віолончелі і пізнання в нафтовому бізнесі - абсолютно різні речі.

У моїй професії найцікавіше - не стільки вивчати технологію пропаганди, а процес самоодурення населення, коли видно, що влада і пропаганда брешуть, а населення вимушено або вірити, або не вірити. Загадка як раз в тому, що більшість - вірить. Знань не вистачає? Є бібліотеки й інтернет. Швидше, немає бажання. Не дарма та ж пропаганда бреше вже майже сто років, що в країні, спочатку в Радянській Росії, потім в СРСР, тепер в путінській Росії живуть найщасливіші люди, найосвіченіші, найдобріші і найбільш чуйні. Ці епітети обволікали радянських людей, як липка і мерзенна павутина своїх жертв - жучків і павучків. Так формувалася радянська людина, що не знає, що таке логіка, честь і совість. Тому що вся честь і совість була у КПРС, а логіка - у КДБ. Без них ніхто не смів ані думати, ані міркувати.

Офшорна історія - не найстрашніше, що чекає Росію в найближчому майбутньому. Не сумніваюся, що велика частина світу не розуміє сенсу в існування такої агресивної країни, яка постійно бреше. Тому світ буде повільно, але наполегливо домагатися свого, що на путінському жаргоні звучить як "посадити на місце". Іншими словами - змусити поважати закони і міжнародне право, перестати красти і мародерствувати, воювати, вбивати й брехати. Зараз росіянам як ніколи потрібна логіка, інакше вони не зрозуміють, що з ними відбувається і що їх чекає в майбутньому. Офшор - це тільки квіточки.

Copyright © 2016 RFE / RL, Inc. Передруковується з дозволу Радіо Вільна Європа / Радіо Свобода

Якщо ви помітили помилку у тексті, виділіть її мишкою та натисніть комбінацію клавіш Alt+A
Коментувати
Поділитись:

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі