Ціна на нафту може пробити психологічну позначку у 25 доларів

Після зняття Заходом санкцій з Ірану — країна вийшла на світовий ринок нафти. Це сталося 18 січня. Після того ціна на нафту пішла вниз і торгується на рівні $28

Інформація про те, що Іран вийде на ринок нафти і її ціна впаде - циркулює вже півроку. І хоч Іран не виходив на ринок, але ціна на нафту падала. Тепер іранська нафта на ринку. Хоча вона продавалась і раніше, але в менших обсягах. США, Канада і ЄС її не купували, бо ввели ембарго. Але Китай, Індія, Південна Корея продовжували купувати, хоч і змусили Іран піти на серйозні цінові поступки.

Зараз йде мова про те, що Іран додатково постачатиме 300-500 тисяч барелів нафти на день. Щоб ви розуміли — це мізерна величина, порівняно з обсягами щоденної торгівлі. Щодня у світі продається 97 мільйонів барелів нафти. Якщо взяти стандартну танкерну порцію, то мільйон барелів — це один танкер. У світі вдень продається 97 таких танкерів. Іран зараз вийде на світовий ринок із півтанкером. Тому потужного впливу на ринок його вихід не справить. Але враховуючи те, що ринок знаходиться в нестабільній фазі, то більше спрацьовує ефект метелика. Іран заявив про свій вихід на світовий ринок, і той посипався далі. Паралельно відбувається процес, який більшою мірою впливає на світовий ринок — це зміцнення долара. Ось ці два фактори ситуативно продовжують свій вплив на ціну нафти.

Але вона не буде постійно падати, а досягне свого дна. Потім почнуться скачки вгору, але не до рівня 50-ти доларів, як мріють росіяни.

Іран додатково постачатиме 300-500 тисяч барелів нафти на день. Це мізерна величина, порівняно з обсягами щоденної торгівлі

Дно вже близько. Коли йде мова про ціну на нафту, то до уваги беруться не стільки оці пікові стрибки вниз чи вгору, а береться так звана зважена ціна протягом року. Вона складається із щоденних котирувань. За минулий рік середньозважена ціна склала 53,5 долари. На цей рік прогноз вимальовується на рівні 33,8 доларів.

Щоденні цінові стрибки можуть бути в діапазоні 25-47 доларів. Може, пробити і 25. З'явились прогнози і по 10 доларів. Це пов'язано із динамікою руху самого долара, який зміцнюється. До того ж збільшується пропозиція нафти на ринку. Росія торік у грудні робила те саме, що й Саудівська Аравія. Тобто збільшила на 26% обсяги продажу нафти в порівнянні з груднем позаминулого року. Це теж понижуючим чином вплинуло на нафтовий ринок. Особливо на європейський. Плюс додається ще Іран. Якщо така тенденція продовжиться, то ціна на нафту буде падати далі.

Михайло Гончар, експерт з енергетичних питань, президент "Центру глобалістики", спеціально для Gazeta.ua

Якщо ви помітили помилку у тексті, виділіть її мишкою та натисніть комбінацію клавіш Alt+A
Коментувати
Поділитись:

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі