Георгій Чижов
Політолог, керівник бюро Центру політтехнологій
09.12.2015

Що намагався донести Байден

Якщо зараз Україна себе більш менш впевнено почуває, то без підтримки Заходу буде дуже важко.

Це був дуже важливий візит. Адже Байден розставив акценти, показавши підхід нинішньої адміністрації США у політиці щодо України.

Основний меседж - заява з приводу Мінських угод. З одного боку ця позиція може не стільки відповідати українським сподіванням як того хотілося б. Але вона й поготів не відповідає очікуванням Росії. В цілому вона проукраїнська. Хоча, звичайно, зберігаються розбіжності з імплементації угод.

Інша важлива позиція - боротьба з корупцією. Фактично, це наполеглива рекомендація, або попередження. Якщо більш ефективні заходи по боротьбі з корупцією не вживатимуть, то Україна ризикує втратити американську підтримку. Як пряму, так і моральну. Скоротяться програми допомоги по лінії міжнародних організацій. Зокрема, і з європейських країн. А це дуже суттєво. Адже зменшення фінансової підтримки призведе до колосальних проблем з економікою та рівнем життя українців.

Вашингтон фактично підтвердив свою готовність підтримати Україну далі

Ще один вагомий месидж. Може для когось в Україні і неприємно те, що останнє слово у суперечці, звільняти чи не звільняти генерального прокурора, залишається за американським віце-президентом. І в Росії ще довго веселитимуться з цього приводу. Але це важливо. Бо Порошенку таки доведеться піти на відставку Віктора Шокіна. Незважаючи на розмови, що його нема ким замінити.

Вашингтон фактично підтвердив свою готовність підтримати Україну далі. І це зв'язує руки Кремлю. Але за умови радикалізації реформ і надання їм більшої ефективності. Думаю, в ході непублічних зустрічей були розставлені часові орієнтири. Але з іншого боку, не можна так жорстко диктувати. І американці це розуміють. Однак безкінечно чекати США і весь Захід теж не можуть. В іншому випадку Україні загрожує пом'якшенням західних позиції по Донбасу і інших суперечливих з Росією питань.

Якщо зараз Україна себе більш менш впевнено почуває, то без підтримки Заходу буде дуже важко.

Якщо ви помітили помилку у тексті, виділіть її мишкою та натисніть комбінацію клавіш Alt+A
Коментувати
Поділитись:

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі