Олігархам потрібно гарантувати збереження їхніх капіталів

Сьогодні багато говорять про деолігархізацію України, що олігархів необхідно позбавити впливу на національну економу, державу, політику. Однак видається, що таке твердження є більш популістським, аніж прагматичним.

У руках олігархів сьогодні зосереджено більше коштів, аніж у державі золотовалютних резервів. Вони різним чином контролюють якщо не більшу, то значну частину ключових для економіки сфер та підприємств. Що буде, якщо у них почати це забирати?

Заводи – зупиняться, люди – втратять роботу, частка імпорту в Україні зросте ще більше й ціни на них також. На сході України, де промислові підприємства дають людям роботу і наповнюють бюджет, це сприятиме подальшому невдоволенню владою і сепаратистським настроям.

Невідомо, на які дії наважаться олігархи, аби зберегти те, що мали. Чи не будуть вони використовувати власні кишенькові "армії" для самозахисту, а фактично – для подальшого рейдерського захоплення підприємств?

У політиці олігархи, для яких патріотизм – це і є власний капітал, будуть шукати ту владу, яка даватиме їм гарантії недоторканості. А це означає: якщо потрібно, вони можуть здати не лише окремі регіони, а й цілу країну у ті руки, які дадуть необхідні обіцянки.

Тому головним сьогодні повинно бути не питання деолігархізації країни, а відділення олігархів від державної політики.

Безумовно, деолігархізація потрібна і вона відбудеться. Але важливо, аби це не стало чимось на кшталт того, що зробили більшовики із заможними і багатими селянами у першій половині ХХ століття – розкуркулили. Свого часу це призвело до занепаду і знищення сільського господарства в Україні. Деолігархізація ж може призвести до знищення економіки і країни загалом.

Якщо ви помітили помилку у тексті, виділіть її мишкою та натисніть комбінацію клавіш Alt+A
Коментувати
Поділитись:

Коментарі

1

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі