Здійснюється спроба підкласти Генпрокуратуру під Адміністрацію Президента

Заміна генпрокурора свідчить: Порошенко зрозумів, що зробив прикру помилку, коли призначив на цю посаду Віталія Ярему. Ця помилка дорого коштувала державі, бо фактично за керівництва міліціонерів відбувся розгром Генеральної прокуратури. Ніколи за часів незалежної України в ГПУ не призначали колишніх міліціонерів. Прокуратура колись була найчистішим силовим органом, у якому не було зрадників, корупції, хабарів. За нинішнього президента посади прокурорів в областях почали продаватися як на аукціоні. Крісло прокурора міста обласного підпорядкування коштувало мільйон доларів, прокурора малої області — 3 мільйони, великої — 5 мільйонів. Як можна було після цього очікувати нормальної роботи органів прокуратури?
Суспільство після Майдану очікувало від Генпрокуратури набагато більшого. Найстрашніше, що воно не отримає очікуваного і при новопризначеному генпрокуророві. Бо прокуратура практичнно деморалізована новим законом "Про прокуратуру". Замість того, щоб знищити одіозних працівників часів Януковича і Пшонки, нові можновладці пішли іншим шляхом. У першу чергу поскорочували тих, хто формально підпадав під закон про люстрацію. Як, наприклад, колишній перший заступник генпрокурора Микола Голомша, який, будучи політично незааганжованим, потерпав від режиму Януковича. Тоді його понизили і принизили, поставивши над ним 30-річного донецького хлопчика. А нині на подив суспільства люстрували.
Наступний наступ на прокуратуру — відбирання у неї функції загального нагляду. Що означає втрату контролю держави над підприємствами, у тому числі з державною часткою власності. Припинення контролю над міністерствами і відомствами, нібито за європейською традицією, у наших умовах — велика помилка. Звичайно, загальний нагляд не мав бути тотальним, його варто було видозмінити. За кожним колгоспом і фермером наглядати не треба. Але там, де є державна копійка, нагляд має бути. Я переконаний, що прийде час, коли в парламенті не буде депутатів, які голосували за цей закон, і функцію загального нагляду прокуратурі повернуть.
Точно так, як зараз повернули військову прокуратуру. Я єдиний у тому парламенті просив не знищувати військові трибунали і військову прокуратуру. Сьогодні всі кажуть, що то Янукович знищував. Але ж не Янукович голосував у сесійній залі. Голосували конкретні нардепи, половина яких і сьогодні у Верховній Раді. Тепер ставлять питання про знищення транспортної прокуратури. Це нерозуміння тих, хто хоче реформувати органи прокуратури. Аварію на залізничному транспорті розслідувати набагато складніше, ніж ДТП на автошляху.
Ще один удар по прокуратурі зробили, коли прийняли рішення відібрати в неї функцію слідства. Почали звільнятися порядні і професійні люди. А гарного слідчого треба готувати не менше 5 років. Крім освіти, слід мати уміння й досвід. Знищуючи професійне ядро слідчих, ми відкриваємо дорогу для злочинців. Нині злочинність в Україні на такому рівні, на якому вона ніколи не була за всі роки незалежності. Бо прокуратура перестала контролювати розслідування злочинів. Під приводом створення Антикорупційного бюро ліквідовують слідчі підрозділи в прокуратурі. Вважаю, що це зроблено на вимогу олігархів. Отже, поки створюватиметься новий орган, що займатиметься виключно найвищими посадовцями, на місцях буде повна анархія.
Взагалі треба ліквідовувати причини злочинності, усувати те, що сприяє вчиненню економічних і корупційних злочинів. Одинична боротьба, яка нині ведеться проти злочинного світу, не дасть очікуваного результату. Зараз, коли ми "живемо по-новому", відкрилися зловживання на вищому рівні у міністерстві агрополітики, в енергетичній сфері тощо. Ми виявилися не підготовленими до зими. А це повинен був контролювати прокурор, який мав право загального нагляду. І міг притягнути до відповідальності міністра. Тобто, пана Гройсмана, який тоді відповідав за ЖКГ. Проплачували за вугілля, яке в Україну не постачалося. І ніхто нічого не контролював, ніхто не поніс відповідальності.
Це добре, що нарешті звільнили Ярему і його міліцейських заступників. Але треба прибирати з прокуратури усі міліцейські кадри, які за цей час туди притягли. Потрібно звільняти начальника внутрішньої безпеки, прокурорів областей і міст, які купували ці посади по тарифу.
Але залишається питання, наскільки Шокіну вдасться очистити кадри. Адже заступники генпрокурора знали, що робиться, і мовчали. Знали у Службі безпеки, в Адміністраціхї президента. Чи вистачить у нового генпрокурора мужності діяти за законом? Хочеться, щоб вакханалія в ГПУ нарешті припинилася. А ще Шокін має переконати президента не знищувати прокуратуру. І починати зі зміни Кримінально-процесуального кодексу, повертатися до вже апробованих схем діяльності, аби держава змогла за допомогою прокуратури повернути вкрадене в неї бандою Януковича і урядовцями Яценюка. У тому числі кошти, переведені за кордон.
Перетворення прокуратури в додаток до судової влади не відповідає сподіванням суспільства та стратегічним інтересам України. Колись прокуратура здійснювала нагляд за оборонними підприємствами, і це було виправдано. А нині доводиться притягати до відповідальності директорів військових заводів за колосальні розкрадання. Так само потрібен нагляд за міністерствами, державними службами і установами, військом, міліцією, підрозділами СБУ, Нацгвардією, за акціонерними товариствами, в яких є доля держави. От припинили нагляд за Нацбанком, а тепер купа банків посипалися, там страшні розкрадання і відкати. І жоден державний орган цього не контролює. Рахункова палата бездіє, а прокуратура не може припинити розкрадання бюджету, бо їй ці функції обрізали.
Президент при призначенні нового генпрокурора нагадав йому, які у нього завдання. Але промовчав, що парламенська слідча комісія по Іловайську визнала винними у колосальних прорахунках і людських жертвах начальника генштабу Муженка, міністра оборони Гелетея, начальника штабу АТО Назарова. Вони мають бути притягнуті до кримінальної відповідальності. Про це глава держави нічого не сказав. Очевидно, здійснюється спроба підкласти Генпрокуратуру під Адміністрацію президента. Нічого доброго це країні не принесе.
Автор: Записав Олександр ГУНЬКО
http://gazeta.ua/articles/yurij-karmazin/_zdijsnyuyetsya-sproba-pidklasti-genprokuraturu-pid-administraciyu-prezidenta/609783

Якщо ви помітили помилку у тексті, виділіть її мишкою та натисніть комбінацію клавіш Alt+A
Коментувати
Поділитись:

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі