Запечена гуска для Різдвяної вечері
А ще качка з яблуками, курчата з апельсинами, свинина з ананасами. І не тільки...
Різдво вважають сімейним святом, відзначають його у колі сім'ї. Можна сказати, що період приготування до Різдва - це Богом благословенний час, аби забути непорозуміння, перепросити тих, кого могли образити, подякувати тим, хто зробив нам добро чи просто був поруч протягом цього року. Це свято таке довгоочікуване. Всі готуються до нього. І це дуже приємні клопоти.
Запечений гусак завжди був символом достатку, домашнього затишку й усталених сімейних традицій, а приготування гусячого м'яса - цілий ритуал зі своїми тонкощами і секретами. Гуску, як правило, подають на Різдво і великі свята.
У ці дні господині хочуть вразити рідних та гостей смаколиками та цікавими рецептами. Я вирішила вам допомогти в цьому. Підібрала та випробовувала (і не один раз) смачні, цікаві та прості у приготуванні страви. Вони прикрасять стіл, а від похвал та захвату не буде відбою.
Рецепт гуски мене саму приголомшив. Я полюбляю у стравах, особливо м'ясних, використовувати різні спеції. А в цьому - тільки сіль. Стало цікаво, що з того буде. А вийшло, скажу я вам, вишукана та неймовірно смачна страва.
Отже.
Різдвяна гуска
Інгредієнти:
Тушка гуски (у мене була 3,8 кг)
2 кг картоплі
0,5 кг яблук
200 г цибулі
1 лимон
250 мл портвейну Масандра
80 мл оливкової олії
25 г цукру
1 ч ложка гірчичного порошку
2 ст. ложки діжонської гірчиці
10 горошин рожевого перцю
Сіль морська за смаком
3-4 ст ложки варення з червоної смородини.
Спосіб приготування:
- Духовку розігріти до 220°С.
- Гуску вимити, добре просушити паперовим рушником, видалити великі шматки жиру і проткнути виделкою по всій поверхні шкіри.
- Розтерти у ступці сіль і натерти тушку зсередини та зовні. Крильця й ніжки обгорнути фольгою, щоб не згоріли.
- Укласти гуску на велике деко і поставити у розігріту духовку. За 20 хв злити зайвий жир, що стік, перевернути тушку і зняти фольгу з лапок і крилець, щоб вони теж гарненько пропеклися і зазолотилися. Зменшити температуру до 180°С і запікати ще півтори-дві години.
- Картоплю почистити, відварити до напівготовності 15-20 хв.
- Викласти картоплю на деко до гусака, полити гусячим жиром із жаровні, прикрити гусака фольгою, щоб не підгорів, і запікати ще 20 хв.
- Яблука почистити, видалити серединку й нарізати скибками, лимон - порізати так само.
- Влити у невелику каструлю кілька столових ложок води, додати яблука, лимон і цукор. Тушкувати на повільному вогні 30-40 хв. Збити у блендері до консистенції однорідного пюре. Слідкуйте, щоб яблука не підгоріли.
- Цибулю почистити і крупно нарізати півкільцями.
- Розігріти у сковороді оливкову олію. Цибулю обсмажити до золотистого кольору.
- Додати вино, смородинове варення, гірчичний порошок і зерна рожевого перцю, влити 750 мл гарячої води та уварювати протягом 15 хв, потім додати гірчицю.
- Вилити соус в деко, де запікається гуска, і поставити ще на 5-10 хв у духовку, потім перелити в посуд для соусу.
- Политу соусом гуску подавати з картоплею та яблучним пюре.
Качка з яблуками та шавлією
У цьому рецепті я використала багато спецій. Мої домашні ду-у-у-же люблять качку. Особливо молодша донька. Але інколи вловлюється специфічний запах. Я знайшла спосіб, як його перебити та надати страві пікантності. Якщо у вас немає свіжої шавлії, можна купити в аптеці суху. Спеція зробить цю страву не такою жирною.
Інгредієнти:
Тушка качки (у мене була 4 кг)
3 зірочки бадьяну
1 кавова ложка зерен кардамону
5-6 шт гвоздики
5-6 горошин духмяного перцю
Пучок шавлії (або 3-4 ст. ложки сухої)
Пучок м'яти (або 3-4 ст. ложки сухої)
Сіль та мелений чорний перець за смаком
8-10 зелених міцних яблук (я беру сорт Семиренко або Муцу)
10-12 шт кураги
2 жмені родзинок
1 ч ложка сухого перцю чілі.
Спосіб приготування:
- Качку добре помити та обскубти. Витерти насухо паперовими рушникам.
- У ступці чи блендері подрібнити всі сухі спеції. Додати сіль та мелений перець.
- Цією сумішшю добре натерти качку. Залишити хвилин на 30.
- Почистити яблука від середини (у мене є ніж, за допомогою якого роблю це дуже швидко)
- Змішати яблука, курагу, родзинки, м'яту, шавлію, перець чілі. Також посолити.
- Начинити яблуками качку та защепити.
- Качку покласти в рукав. Яблука, які не помістилися як начинка - теж можна кинути в рукав.
- Запікати при температурі 190°С протягом 3-3,5 год. Орієнтуйтесь на свою духовку.
- Подавати качку з будь-яким салатом, а то й без нічого. Качка зникає разом із начинкою дуже швидко))).
Святкова свинина
Інгредієнти:
1-1,5 кг свинячої відбивної на кістці (корейка)
150-200 г соленого сала
2 соковитих яблука
1/2 ананаса (можна замінити консервованим, а можна обійтися й без нього)
100 г сухого білого вина
Оливкова олія
Сіль та перець за смаком.
Спосіб приготування:
- М'ясо промити, висушити паперовими рушниками. Зробити надрізи до кісточки. Якщо відбивна без кістки - розрізати не до кінця. Посолити та поперчити.
- Яблуко помити, розрізати навпіл та вибрати середину. Нарізати кільцями чи півкільцями (залежно від розміру яблука)
- Тонко нарізати сало
- Між шматками м'яса вкласти сало, яблуко та ананас
- Закріпити дерев'яними шпажками або харчовою мотузкою
- Бажано покласти в деко з високими бортами, але не широке. Збризнути олією.
- Поставити в духовку на 45 хв при температурі 200°С. По закінченню цього часу влити вино.
- І запікати ще хвилин 15-20 в режимі "вентиляція".
- Подавати свинину із запеченою картоплею або будь-яким зеленим салатом.
Курчата з апельсинами
Інгредієнти:
2 курча
200 г апельсинів
1 лимон
50 г орегано
1 головку часнику
20 мл оливкової олії
15 мл бальзамічного оцту
5 г чорного меленого перцю
сіль морська.
Спосіб приготування:
- Цедру лимона й одного апельсина натерти на дрібній тертці, сік віджати.
- Часник почистити і розчавити плоскою стороною ножа.
- Приготувати маринад: листя орегано, цедру, часник, перець і сіль розтерти в ступці. Влити оливкову олію та бальзамічний оцет, перемішати.
- Тушки курчат вимити, висушити, розрізати по спинці і розпластати.
- Викласти тушки на деко шкірою вгору і натерти маринадом з усіх боків.
- У деко з курчатами налити цитрусовий сік. Якщо залишився апельсин - розрізати на скибки і теж покласти в деко.
- Поставити у розігріту духовку на 20-25 хв.
- Викласти на тарілку та полити соком, що утворився. Прикрасити гілочками тим'яну або кропу. Це неперевершено смачно!!!
М'ясні рулети по-голландськи
Інгредієнти:
350 г фаршу (суміш свинячого та яловичого фаршу в рівних кількостях)
1 ст. ложку нарізаного свіжого чебрецю
1 ст. ложку нарізаного свіжого базиліку
1 ст. ложку свіжого майорану
(трави можна замінити сушеними - по 1 ч.ложці)
1 яйце
2 скибочки батона без скоринки (не розмочувати)
сіль і перець за смаком
9 великих тонких скибочок не копченого бекону
1 ст. ложку олії
1 ч. ложку вершкового масла.
Спосіб приготування:
- Змішати фарш, яйце, хліб і трави. Додати сіль і перець (не кладіть багато солі, бо бекон теж солоний).
- Змоченими руками сформувати 6 невеликих ковбасок із фаршу.
- Кожну скибочку бекону розрізати вздовж. Покласти на дошку першу смужку бекону,
а перпендикулярно по центру - другу. На середину покласти підготовлену ковбаску.
- Обгорнути фарш спершу верхньою частиною першої смужки, а потім нижньою. Потім смужками, що по боках. Фарш буде міцно упакований і не потрібно зав'язування рулети ниткою чи сколювання шпажками. Це зручно і швидко. Повторити те саме з рештою заготовок.
- Олію розігріти у сковороді, додати масло.
- Обсмажити рулети на середньому вогні з усіх боків протягом приблизно 15 хв.
- Подавати з картопляним пюре, зеленою квасолею, салатом.
Смачного!
Рулети з сиром, прошуто й тархуном
Інгредієнти:
800 г свинячої вирізки
300-350 г вершкового сиру
2-3 зубчика часнику (без серединки)
Жменя кропу
Жменя петрушки
Жменя тархуну
1 упаковка прошуто
100 мл білого сухого вина
Сіль та чорний перець за смаком.
Спосіб приготування:
- Нарізати з вирізки шматки м'яса та відбити. Посолити й поперчити.
- Сир перетерти виделкою, додати посічену зелень. Видушити часник. Також посолити та поперчити.
- На відбите м'ясо викласти сирну масу та смужку прошуто.
- Загорнути в рулет та защепити шпажкою.
- Обсмажити крученики на сковорідці.
- Викласти в жаростійкий або керамічний посуд, збризнути олією. Влити вино. Запікати в духовці при температурі 180°С. Протягом 25-30 хв.
- Подавати з салатом, картопляним пюре. Прикрасити гілками тархуна або іншої зелені.
І насолоджуватися))
Бажаю отримувати вдячність словами:"На Землі ТАК не готують".