Медовик та сметанник: що їх зробить неймовірно смачними

Медовик - торт із дитинства. Його майже кожна господиня пекла до Нового року, Різдва, Великодня та днів народжень. У кулінарних записниках це був самий "ходовий" листочок, а в книжках - лежали закладки. Він смачний, його легко готувати і інгредієнти, які майже завжди під рукою. Скажете, кого хочу здивувати? Ні. Дивувати не збираюся, хочу поділитися) Зазвичай у медовий торт кладуть сметанний крем. Я пропоную крем із сюрпризом. Коли пригощаю друзів, вони часто питають "А що за крем?", "Якийсь неймовірний крем!" .

Не буду вас вантажити емоціями, дам рецепт)
Отже:

Основа (коржі)
600 г борошна
4 ст. ложки меду
4 ст. ложки горілки
4 яйця
2 ч. ложки соди
0,5 ч. ложки солі
150 г цукру
100 г вершкового масла

Крем
250 г цукру
500 г вершків 33-35 % жирності
800 г 30% сметани
10 крапель ванільної есенції (я замінюю або ванільним цукром, або ванільною паличкою)
2 ст. ложки лікеру, який любите (я не кладу, не хочу перебивати смак та аромат крему)
80 г цукрової пудри

Почнемо готувати крем.
- У каструлю всипаємо 200 г цукру. Ставимо на середній вогонь та топимо його до стану карамелі. Увага!!! Цукор повинен мати бурштиновий колір. Не перегрійте, бо крем матиме гіркуватий присмак.
- В іншій каструлі підігріваємо вершки. Не доводимо до кипіння.
- Як тільки цукор розтопився, вливаємо гарячі вершки та енергійно перемішуємо. Треба слідкувати, щоб не утворилися цукрові грудки. Якщо таке сталося, процідіть крем крізь сито. І відставляємо, щоб охолонув. Потім ставимо в холодильник.

Готуємо тісто.
- Поставити глибоку миску на водяну баню. Покласти масло, цукор та мед. Почекати, поки повністю розчиняться. Ще трохи проварити на бані.
- Окремо збити яйця із сіллю, додати їх у медово-масляну суміш. Проварити ще кілька хвилин, помішувати - інакше яйця згорнуться.
- Влити горілку, потім соду і ще проварити кілька хвилин. Суміш посвітліє та збільшиться в кілька разів.
- Зняти з бані. Додати борошно, також розмішуючи, щоб не утворилися грудки. Тісто вийде липке, але борошна більше не кладіть, як би не хотілося). Коли воно вихолоне, стане більш тугим та слухняним. Охолодити тісто, накривши рушником - щоб не обвітрилося.

- Тісто викласти на поверхню, присипану борошном, зовсім трішки його вимісити. Розділити на шматки. У мене виходить 12-14. Це будуть коржі.

- Духовку розігріти до температури 200°C.

- Беремо кільце з форми, що роз'єднується, діаметром 24 чи 26 см. На пергаментному папері розкатуємо кожен корж. Тісто слухняне, з ним добре працювати. Прикладаємо кільце та вирізаємо круг. Бокові частини не відбирайте. Хай печуться разом із основним коржем, ці краєчки підуть на посипання торту.

- Кожен корж випікається 2-3 хв, тому розкатувати тісто треба дуже швидко. Я це роблю за допомогою трьох деко. Поки перше в духовці, третє розкатую. Має вийти 12-14 коржів та краєчки.

Повертаємося до крему.
- Вершково-карамельний крем збиваємо до густоти. Окремо - збиваємо 800 г сметани з 80 г цукрової пудри. Кладемо ванільну есенцію. Потім лопаткою змішуємо обидва креми (можете додати лікер).
Далі збираємо торт.
- На тарілці викладаємо коржі та змазуємо кремом. Коржі не придавлюйте. Вони і так просякнуть, а в кінці будуть дуже гарні шари. На кожен корж піде приблизно 4 ст ложки крему.

Навколо та зверху також змастити торт і поставити в холодильник на 8 год.

- Краєчки змолоти у блендері на крихти, посипати охолоджений торт.

Він виходить божественний! М'який, просякнутий кремом з легкою кислинкою та карамельним ароматом.

Готуйте каву та чай, і насолоджуйтесь).

СМЕТАННИК


Наступний тортик з дитинства - це сметанник. Також дам рецепт із сюрпризом. Я у багатьох господинь куштувала цей торт, і в кондитерських, та що гріха таїти - і в магазині інколи купувала. Але коржі там були однакові - білий бісквіт та кавовий. Можливо, мені не таланило? Хочу поділитися рецептом, де коржі з різними наповнювачами.
Отже сметанник всім сметанникам сметанник!!! Чому так? Бо я з якогось переляку саме цей зробила вагою майже 4 кг і ми їли його майже всією редакцією)
Цей рецепт - для торта вагою в 2 кг, але на фото - 4 кг!

Коржі:
4 яйця
2 склянки цукру (у мене 200 мл)
2 склянки борошна
2 ч ложки розпушувача для тіста
400 г сметани 20%
2 ст ложки олії

Наповнювачі для коржів:
жменя родзинок
2 ст. ложки маку
жменя молотих горіхів
2 ст. ложки какао

Крем:
800 г сметани 30%
Цукрова пудру за смаком (я брала 50 г)
Ванільний цукор або пару крапель ванільної есенції.

Спосіб приготування:
- Для зручності рекомендую спершу замісити тісто для двох коржів, а потім ще для двох. Спочатку печу з маком та какао, а потім замішую ще на два коржі - з горіхами та родзинками. Так я впевнена, що бісквіт не просяде, а буде м'який та пухкий.

- Збити два яйця та склянку цукру. Додати 200 г сметани 1 ст. ложку олії. Ще трішки збити.

- Додати склянку просіяного борошна з 1 ч ложкою розпушувача.
- Розділити на дві частини, додати наповнювачі.
- Якщо печете круглий, то діаметр форми можете використати 26 см, якщо прямокутний - то стандартну форму. Форми перед викладанням тіста вистелити пергаментним папером.
- Духовка розігріта до 200 °С, випікаємо 15-18 хв.
- Поки випікаються перші два коржі, замішую два інші.
- Коржі охолодити і тільки після цього зняти з паперу.

Готуємо крем.
- Збити сметану з цукровою пудрою та ванільним цукром.
- Кожен охолоджений корж перемастити кремом. Верх та боки - також.

- Дати торту вистоятися протягом 8-10 год, якщо у вас залізне терпіння та неймовірна витримка:)

І ще один медовик, ШОКОЛАДНИЙ! Хто не любить шоколад із шоколадом і зверху притрушений шоколадом?)

Торт називається "Спартак". Чому така назва, не знаю. Але це смачно. Секрет цього тортика - малина. Взимку можна замінити замороженою ягодою. Даю стандартний рецепт. Але хочу попередити: якщо берете розмір форми в діаметрі 23, то торт буде високим. У мене вийшло два з цієї кількості інгредієнтів. Тому рекомендую взяти форму 26 або навіть 28.

Коржі:
530 г борошна
180 г цукру коричневого (можна замінити на білий, але не буде карамельного аромату)
1,5 ч ложки соди
1 ч ложка розпушувача для тіста
100 г масла вершкового
3 ст. ложки какао-порошку
2 ст. ложки меду
2 яйця

Крем:
600 мл молока
380 г згущеного молока (це 1 стандартна банка)
ванільний цукор (пачка) або есенція капель 3-5
80 г кукурудзяного крохмалю
250 г вершкового масла
150 г грецьких горіхів (я замінила на мигдаль)
500 г малини (я брала 300 г)

Ганаш
100 г чорного шоколаду
20 г вершкового масла
ягідне асорті (за бажанням)

Перед заміщуванням тіста рекомендую підготувати горіхи.
- Горіхи промиваємо водою, викладаємо на деко, присипаємо цукром, перемішуємо. У такому вигляді підсушити в духовці до появи скоринки, потім порізати ножем чи потрощити за допомогою скалки на дрібніші шматки.

Готуємо коржі:
- Мед, цукор, вершкове масло розтопити в каструлі. Додати яйця, соду, перемішати та поставити на водяну баню. Варити протягом 7 хв.
- Зняти з бані, додати просіяне борошно, какао, розпушувач та соду. Замісити тісто. Накрити рушником та залишити охолоджуватися. Коли трішки охолоне, поставити в холодильник на 1 год.
- Викласти тісто на поверхню, трішки присипану мукою. Розділити на 8 частин.

- Кожен корж - розкатувати на папері для випічки та відрізати рівні круги за допомогою кільця від форми (як у попередньому рецепті медовика).

- Кожен корж випікати протягом 6 хв при температурі 180°С.

Готуємо крем:

- 500 мл молока змішати зі згущеним молоком, поставити на вогонь і зварити сироп.
- В іншій каструлі змішати решту молока з кукурудзяним крохмалем. Потім ці дві суміші з'єднати і поставити на помірний вогонь. Постійно помішуючи, довести крем до густого стану. Закрити харчовою плівкою та залишити охолоджуватися.
- Окремо збити масло, щоб воно стало пухким.
- Змішати масло та охолоджений крем. Моя РЕКОМЕНДАЦІЯ. Масло та крем мають бути одної температури. Тобто крем охолоджувати при кімнатній температурі, як і масло. Тоді не буде крупинок, а крем вийде однорідний, шовковистий.
- Збираємо торт. На кожен корж нанести крем, хаотично викласти малину і присипати горіхами.

Боки торту також змастити кремом. На верхній корж крем не кладемо - там буде ганаш - шоколадний крем.

Готуємо ганаш:
- У каструлі розтопити чорний шоколад та масло. Розмішати. Трішки охолодити та викласти на торт.
- Зверху - ягідне асорті, або залишки малини, як на фото.

Дати торту просякнути протягом 6-8 год. На цей торт рекомендую набратися терпіння, бо в іншому випадку коржі будуть сухуваті.
Насолоджуйтесь !!!

Бажаю отримувати вдячність словами:"На Землі ТАК не готують"

Якщо ви помітили помилку у тексті, виділіть її мишкою та натисніть комбінацію клавіш Alt+A
Коментувати
Поділитись:

Коментарі

5

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі