Хліб на "злобу дня" - із сиром та кропом

Осінь - пора холодів та дощів. Хочеться посидіти вдома під теплою ковдрою в шерстяних шкарпетках з філіжанкою доброї запашної кави... В перші осінні дні мені стало сумно та холодно. Відчула, що підступає нежить. Для мене це катастрофа. Вирішила цей депресивний стан із себе виганяти нещадно))) Пішла з роботи на дві години раніше, дорогою додому купила продукти для приготування .... хліба. У дощ та холод мені захотілося свіжоспеченого, запашного, домашнього хліба.

У сучасному світі, який поспішає й поспішає, очікування та терпіння стають усе більш рідкісними чеснотами. Але цьому можна навчитися. Спитаєте як? Та при випічці хліба. Спитаєте де? Та на своїй кухні. Саме тут ці якості дають результати - ні з чим не порівнюване задоволення своєю роботою, радість вдихати аромат свіжого хліба, бачити рум'яну скоринку і чути, як вона хрумтить, відчувати тепло хліба, дістаючи його з печі, радість скуштувати це диво.

Італійський пекар Франческо Паоліні, якого вважають богом пекарні, дає такі рекомендації з випічки хліба:

- Ніколи не поспішайте при замішуванні тіста. Поспіх це перший ворог. При інтенсивному замішуванні тісто нагрівається і стає жорсткішим.

- Замішувати потрібно повільно, ніжно. Тісто треба пестити та передавати йому всю свою позитивну енергію. Думайте про людей, яких ви любите і для кого готуєте.

- Не розмішуйте дріжджі з сіллю. Сіль погано впливає на ферментацію. Борошно треба змісити із дріжджами, а вже потім класти сіль.

- Починайте випікати із 200 градусів, а в деяких рецептах - початкова температура ще вища. Але орієнтуйтеся по своїй духовці. Якщо перший раз будете уважні, наступного разу у вас не буде сумнівів щодо температури. Запишіть свої спостереження. Не забувайте ставити на низ духовки ємність з гарячою водою (у деяких рецептах). Так ви створите ефект сауни, а хлібець любить попаритися.

- Готовий домашній хліб не їдять одразу. Він має відпочити годин 4-5, бажано на решітці. Тоді хліб матиме повітряну м'якушку та неймовірну скоринку.

Багато знайомих питають, чи маю я форми для випікання хліба. Форми є, але я ними рідко користуюся. Печу на деко.

Існує дуже багато рецептів італійського домашнього хліба. Я нарахувала близько 300. Вибрала ті, що мене "зачепили". Сподіваюся, вам теж сподобаються.

З дитинства маю дуже теплі та добрі спогади, як бабця замішувала та пекла хліб у печі. Я дотепер обожнюю свіжоспечений хліб з молоком. Моя молодша донька - теж. Коли приїжджаємо до моєї мами, вона майже щодня їсть хліб із молоком.

Я дам рецепти хліба з начинками. Такого ви в магазині точно не купите!

Хліб з оливками та часником

Інгредієнти:

300 мл теплої мінеральної води(без газу)

420 г борошна

7 г дріжджів

75 мл свіжовичавленого апельсинового соку

100 г борошна грубого помолу (я замінюю житнім)

75 мл оливкової олії

Для начинки

3 головки часнику (почистити та розділити на зубки)

15-20 оливок без кісточки

2 ст. ложки оливкової олії

1 ст. ложка бальзамічного оцту (темного)

3 ст. ложки цукру

жменя листочків розмарину (можна використати сухий)

дрібка чорного перцю

1 ч ложка солі

2 ст. ложки води

Спосіб приготування:

- Велику миску підігріти у мікрохвильовці або налити гарячої води, щоб миска нагрілася. Воду злити, миску витерти насухо.

- Влити в неї теплу воду, всипати 210 г просіяного борошна і додати дріжджі. Перемішати і поставити в тепле без протягів місце на 1,5-2 год.

- Добавити решту 210 г борошна, апельсиновий сік, борошно грубого помолу (житнє) і замісити.

- Додати 25 г оливкової олії і ще раз вимісити. Накрити миску харчовою плівкою і залишити на 45 хв.

- Потім ще двічі з інтервалом по 45 хв домішувати тісто з додаванням оливкової олії по 25 г. І класти в тепле місце без протягів.

- У важкій сковорідці розігріти 2 столові ложки оливкової олії, обсмажити часник, додати воду, бальзамічний оцет, цукор, сіль, перець, розмарин та оливки. Тушкувати протягом 5 хв.

- Розкачати тісто прямокутником товщиною 1-2 см, викласти на нього начинку

- Згорнути конвертом. Накрити вологою тканиною і залишити на півгодини.

- Викласти хліб на присипане борошном деко, швом донизу, змастити оливковою олією.

- Випікати 5-8 хв при температурі 250 ºС, далі зменшити температуру до180 ºС та випікати протягом 40-45 хв.

- Розрізати хліб, тільки коли повністю охолоне. Тримати замотаним у рушник, але не одразу замотувати, дайте трішки охолонути.

Цей хліб, мій улюблений. Він неймовірно смачний. Приготувавши його, ви не пошкодуєте про потрачений час.

Яблучний хліб з розмарином

Так-так, ЯБЛУКА))). Це не помилка. Яблучний сік та шматочки яблука роблять хліб м'яким, а його смак цікавим.

Інгредієнти:

400 г борошна

13 г дріжджів свіжих (я кладу і порошок)

1 ст. ложка подрібненого розмарину (можна взяти сухий)

1 яйце

130 мл яблучного соку

80 мл води

20 г вершкового масла

2 ч. ложки вершків 33-35%

1 ст. ложка цукру

1,5 ч. ложки солі

1 ч. ложка кориці

200 г яблук порізаних на дрібні кубики

2 дрібки житнього борошна.

Спосіб приготування:

- Подрібнені голочки розмарину (або сухий) замочити в теплому яблучному соку.

- Просіяти борошно, дріжджі розчинити в теплій воді та додати цукор.

- Вершкове масло розтопити. Яйце злегка збити з теплим маслом та вершками. Додати сіль.

- Змішати рідкі суміші - яєчну та сік. Додати їх у борошно та замісити тісто. Накрити рушником, на годину поставити в тепле місце.

- Коли тісто підійшло, воно м'яке та еластичне. Може закрастися бажання не класти яблука .Не піддавайтеся) Яблука покладіть - не пожалкуєте.

Ще раз тісто вимісити.

- Залиште ще на годину.

- Тісто згорнути в рулет, обсипати з усіх боків житнім борошном та викласти у змащену вершковим маслом форму для кексів, або іншу - яка у вас є.

- У духовку поставити деко з водою, зробити парову баню.

- Випікати в духовці при температурі 220 ºС протягом 10 хв, водяну баню прибрати та ще випікати хвилин 35-40 при температурі 180 ºС.

- Охолодити на решітці.

А тепер хліб на "злобу дня"))

Хліб із сиром та кропом

Інгредієнти:

230 мл молока

350 г борошна

1 ст. ложка цукру

1 ч. ложка солі

2 ст. ложки вершкового масла

2 ч. ложки сухих дріжджів

2 ч. ложки кунжуту

80 г сиру

1 пучок кропу

- У теплому молоці розчинити дріжджі, додати розтоплене вершкове масло.

- Борошно просіяти, додати сіль. Замісити м'яке та еластичне тісто. Поставити на годину в тепле місце.

- Коли тісто збільшиться вдвічі, розділити на парну кількість шматків (у мене вийшло 10).

- Кожен шматок розкачати, покласти в середину натертий сир та подрібнений кріп.

- Закрити іншим шматком розкачаного тіста та згорнути удвоє.

- Викласти в форму для кексів, змащену вершковим маслом. Поставити ще на 1 год в тепле місце.

- Через годину змастити збитим яйцем та посипати кунжутом.

- Випікати при температурі 180-200 ºС протягом 40-60 хв.

- Дати охолонути на решітці.

Цей хліб можна й не різати. Просто відламувати шматки та їсти)))

Бажаю отримувати вдячність словами:"На Землі ТАК не готують!"

Якщо ви помітили помилку у тексті, виділіть її мишкою та натисніть комбінацію клавіш Alt+A
Коментувати
Поділитись:

Коментарі

1

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі