Хліб на "злобу дня" - із сиром та кропом
Осінь - пора холодів та дощів. Хочеться посидіти вдома під теплою ковдрою в шерстяних шкарпетках з філіжанкою доброї запашної кави... В перші осінні дні мені стало сумно та холодно. Відчула, що підступає нежить. Для мене це катастрофа. Вирішила цей депресивний стан із себе виганяти нещадно))) Пішла з роботи на дві години раніше, дорогою додому купила продукти для приготування .... хліба. У дощ та холод мені захотілося свіжоспеченого, запашного, домашнього хліба.
У сучасному світі, який поспішає й поспішає, очікування та терпіння стають усе більш рідкісними чеснотами. Але цьому можна навчитися. Спитаєте як? Та при випічці хліба. Спитаєте де? Та на своїй кухні. Саме тут ці якості дають результати - ні з чим не порівнюване задоволення своєю роботою, радість вдихати аромат свіжого хліба, бачити рум'яну скоринку і чути, як вона хрумтить, відчувати тепло хліба, дістаючи його з печі, радість скуштувати це диво.
Італійський пекар Франческо Паоліні, якого вважають богом пекарні, дає такі рекомендації з випічки хліба:
- Ніколи не поспішайте при замішуванні тіста. Поспіх це перший ворог. При інтенсивному замішуванні тісто нагрівається і стає жорсткішим.
- Замішувати потрібно повільно, ніжно. Тісто треба пестити та передавати йому всю свою позитивну енергію. Думайте про людей, яких ви любите і для кого готуєте.
- Не розмішуйте дріжджі з сіллю. Сіль погано впливає на ферментацію. Борошно треба змісити із дріжджами, а вже потім класти сіль.
- Починайте випікати із 200 градусів, а в деяких рецептах - початкова температура ще вища. Але орієнтуйтеся по своїй духовці. Якщо перший раз будете уважні, наступного разу у вас не буде сумнівів щодо температури. Запишіть свої спостереження. Не забувайте ставити на низ духовки ємність з гарячою водою (у деяких рецептах). Так ви створите ефект сауни, а хлібець любить попаритися.
- Готовий домашній хліб не їдять одразу. Він має відпочити годин 4-5, бажано на решітці. Тоді хліб матиме повітряну м'якушку та неймовірну скоринку.
Багато знайомих питають, чи маю я форми для випікання хліба. Форми є, але я ними рідко користуюся. Печу на деко.
Існує дуже багато рецептів італійського домашнього хліба. Я нарахувала близько 300. Вибрала ті, що мене "зачепили". Сподіваюся, вам теж сподобаються.
З дитинства маю дуже теплі та добрі спогади, як бабця замішувала та пекла хліб у печі. Я дотепер обожнюю свіжоспечений хліб з молоком. Моя молодша донька - теж. Коли приїжджаємо до моєї мами, вона майже щодня їсть хліб із молоком.
Я дам рецепти хліба з начинками. Такого ви в магазині точно не купите!
Хліб з оливками та часником
Інгредієнти:
300 мл теплої мінеральної води(без газу)
420 г борошна
7 г дріжджів
75 мл свіжовичавленого апельсинового соку
100 г борошна грубого помолу (я замінюю житнім)
75 мл оливкової олії
Для начинки
3 головки часнику (почистити та розділити на зубки)
15-20 оливок без кісточки
2 ст. ложки оливкової олії
1 ст. ложка бальзамічного оцту (темного)
3 ст. ложки цукру
жменя листочків розмарину (можна використати сухий)
дрібка чорного перцю
1 ч ложка солі
2 ст. ложки води
Спосіб приготування:
- Велику миску підігріти у мікрохвильовці або налити гарячої води, щоб миска нагрілася. Воду злити, миску витерти насухо.
- Влити в неї теплу воду, всипати 210 г просіяного борошна і додати дріжджі. Перемішати і поставити в тепле без протягів місце на 1,5-2 год.
- Добавити решту 210 г борошна, апельсиновий сік, борошно грубого помолу (житнє) і замісити.
- Додати 25 г оливкової олії і ще раз вимісити. Накрити миску харчовою плівкою і залишити на 45 хв.
- Потім ще двічі з інтервалом по 45 хв домішувати тісто з додаванням оливкової олії по 25 г. І класти в тепле місце без протягів.
- У важкій сковорідці розігріти 2 столові ложки оливкової олії, обсмажити часник, додати воду, бальзамічний оцет, цукор, сіль, перець, розмарин та оливки. Тушкувати протягом 5 хв.
- Розкачати тісто прямокутником товщиною 1-2 см, викласти на нього начинку
- Згорнути конвертом. Накрити вологою тканиною і залишити на півгодини.
- Викласти хліб на присипане борошном деко, швом донизу, змастити оливковою олією.
- Випікати 5-8 хв при температурі 250 ºС, далі зменшити температуру до180 ºС та випікати протягом 40-45 хв.
- Розрізати хліб, тільки коли повністю охолоне. Тримати замотаним у рушник, але не одразу замотувати, дайте трішки охолонути.
Цей хліб, мій улюблений. Він неймовірно смачний. Приготувавши його, ви не пошкодуєте про потрачений час.
Яблучний хліб з розмарином
Так-так, ЯБЛУКА))). Це не помилка. Яблучний сік та шматочки яблука роблять хліб м'яким, а його смак цікавим.
Інгредієнти:
400 г борошна
13 г дріжджів свіжих (я кладу і порошок)
1 ст. ложка подрібненого розмарину (можна взяти сухий)
1 яйце
130 мл яблучного соку
80 мл води
20 г вершкового масла
2 ч. ложки вершків 33-35%
1 ст. ложка цукру
1,5 ч. ложки солі
1 ч. ложка кориці
200 г яблук порізаних на дрібні кубики
2 дрібки житнього борошна.
Спосіб приготування:
- Подрібнені голочки розмарину (або сухий) замочити в теплому яблучному соку.
- Просіяти борошно, дріжджі розчинити в теплій воді та додати цукор.
- Вершкове масло розтопити. Яйце злегка збити з теплим маслом та вершками. Додати сіль.
- Змішати рідкі суміші - яєчну та сік. Додати їх у борошно та замісити тісто. Накрити рушником, на годину поставити в тепле місце.
- Коли тісто підійшло, воно м'яке та еластичне. Може закрастися бажання не класти яблука .Не піддавайтеся) Яблука покладіть - не пожалкуєте.
Ще раз тісто вимісити.
- Залиште ще на годину.
- Тісто згорнути в рулет, обсипати з усіх боків житнім борошном та викласти у змащену вершковим маслом форму для кексів, або іншу - яка у вас є.
- У духовку поставити деко з водою, зробити парову баню.
- Випікати в духовці при температурі 220 ºС протягом 10 хв, водяну баню прибрати та ще випікати хвилин 35-40 при температурі 180 ºС.
- Охолодити на решітці.
А тепер хліб на "злобу дня"))
Хліб із сиром та кропом
Інгредієнти:
230 мл молока
350 г борошна
1 ст. ложка цукру
1 ч. ложка солі
2 ст. ложки вершкового масла
2 ч. ложки сухих дріжджів
2 ч. ложки кунжуту
80 г сиру
1 пучок кропу
- У теплому молоці розчинити дріжджі, додати розтоплене вершкове масло.
- Борошно просіяти, додати сіль. Замісити м'яке та еластичне тісто. Поставити на годину в тепле місце.
- Коли тісто збільшиться вдвічі, розділити на парну кількість шматків (у мене вийшло 10).
- Кожен шматок розкачати, покласти в середину натертий сир та подрібнений кріп.
- Закрити іншим шматком розкачаного тіста та згорнути удвоє.
- Викласти в форму для кексів, змащену вершковим маслом. Поставити ще на 1 год в тепле місце.
- Через годину змастити збитим яйцем та посипати кунжутом.
- Випікати при температурі 180-200 ºС протягом 40-60 хв.
- Дати охолонути на решітці.
Цей хліб можна й не різати. Просто відламувати шматки та їсти)))
Бажаю отримувати вдячність словами:"На Землі ТАК не готують!"