Алла Желізняк
Я фінансист. Приготування страв - для мене це хобі, відпочинок
11.09.2014
8941
5

Закрутки на зиму: фаршировані баклажани та мариновані печериці

Як казала головна героїня фільму "Москва сльозам не вірить": якщо чоловіки мають справи, то сміливо можуть зайнятися ними, тому що наша продукція зацікавить тільки жінок". Так і ця моя публікація. Публікація-консервація. Я не знаю жодного чоловіка, котрий би робив заготовки на зиму. Мені таке чудо природи не траплялося ))

Вперше я закрила банку років у 13. Мама була шокована, але хвалила мене, як тільки могла. Хоча кухня мала розгромлений вигляд після моїх експериментів. Коли зимою відкрили банки, огірки були смачні та тверді. Відтоді, поки жила з батьками, консервація була моїм святим обов'язком. Пам'ятаю, як із однокласницями та сусідками влаштовували змагання, хто більше і чого закриє. Видумували різні асорті з овочів та фруктів, салати.

Огірки та помідори

Я закладаю в банки по-різному. Окремо огірки, окремо помідори, або комбіную. На велику компанію можна відкрити банку огірків чи помідорів, і все з'їдається. А на вечерю вдома - беру асорті.

Маринад дуже смачний. Він підходить і для огірків з помідорами, і для кабачків.

Інгредієнти:

(на 1 літрову банку):

30 мл оцту 9%

1 ст. ложка солі (без верху)

1 ст. ложка цукру (з верхом)

2 гвоздики

2 лаврових листка

3-4 зубчики часнику

5-6 горошин чорного перцю

зелень (кріп, петрушка, кінза, базилік)

2 кружальця перцю чілі, або дрібку сухого

корінь хріну.


- На низ простерилізованої банки викласти всю зелень та спеції.

- Далі - овочі: огірки, помідори, кабачки, патисони.

- У банку до овочів покласти сіль, цукор, оцет. Залити окропом.

- Ставимо банки в духовку на 10-15 хв при температурі 200 °С.

- Стерилізуємо кришки: в окропі кип'ятимо хвилин 5-8

- Закручуємо банки, перевертаємо кришкою донизу, на добу закутую в теплий рушник.

Маринований солодкий перець

(Мій улюблений)

Інгредієнти:

3 кг болгарського перцю (беру різного кольору, в банці виглядає дуже гарно)

1 л води

1,5 склянки цукру (склянка - 200 г)

2 ст ложки солі

0,5 склянки оцту 9%

1 склянка рафінованої олії

3-4 лаврових листки.

Спосіб приготування:

- Перець помити та почистити. Розрізати на чотири частини. Ще раз промити, щоб не було зерняток.

- Підготувати маринад: вода, сіль, цукор, оцет, олія, лавровий лист та довести до кипіння.

- Перець партіями класти у маринад, що закипів, і варити хвилин 5 із моменту закипання.

- Перець викласти у стерилізовані банки, залити маринадом. Покласти в духовку на 5 хв. при температурі 200 °С.

- Вийняти банки з перцем та закрити стерилізованими кришками.

- Перевернути банки та тримати в такому стані до охолодження. Закутувати не треба.

Ще один маринад для перцю:

1 л води

3 ст ложки цукру

1 ст ложка солі

1 ч ложка лимонної кислоти

3-4 зубчика часнику

1 чайна ложка зерен гірчиці.

Спосіб приготування такий, як і в попередньому рецепті.

Баклажани консервовані з зеленню та часником

Я баклажани люблю в будь-якому вигляді.

Інгредієнти:

1 кг баклажанів

Пучок зелені (кріп, петрушка, кінза)

1 головка часнику

2 ст ложки оцту 9%

1 ст ложки солі

1 л води

(оцет та сіль розраховані на літрову банку консервованих баклажанів)

Спосіб приготування:

- Баклажани помити, відрізати плодоніжку, зробити боковий надріз

- Бланширувати хвилин 15-20 в окропі

- Помити в холодній воді та віджати з них воду

- Дрібно порізати зелень. Часник - дрібно порізати або роздавити, змішати із зеленню.

- Цією сумішшю нафарширувати баклажани. Порізати їх кільцями та викласти у простерилізовану банку.

- Залити оцтом та стерилізувати: 0,5 л - 15 хв, 1 л - 25 хв, 3 л - 35 хв.

Мариновані печериці

Цей рецепт дозволить зекономити ваш бюджет. У магазині мариновані печериці недешеві, і якість не завжди відповідає ціні. Рекомендую звернути увагу на цей рецепт - не прогадаєте)))

Інгредієнти:

1 кг печериць (маленьких)

1 л води

1 ст ложка солі

1 ст ложка цукру

1 ст ложка оцту (на л1трову банку)

1 ст ложка олії

5-6 лаврових листа

5-6 горошин перцю душистого

2 ч ложки зерен гірчиці

3-4 гвоздики.

Спосіб приготування:

- Ретельно кілька разів промити печериці. Очистити від плівки

- Приготувати маринад. У холодну воду покласти сіль, цукор, спеції, олію.

- Покласти гриби в окріп та варити протягом 30 хв. Індикатор готовності - гриби опустяться на дно.

- Банки простерилізувати.

- Викласти гриби та залити оцтом (в рецепті розрахунок на літрову банку), залити киплячим маринадом.

- Банки закрити простерилізованими кришками, укутати в рушник, та залишити на добу.

Тепер ви знаєте як законсервувати печериці і не тільки!

Смачного!

Бажаю отримувати вдячність словами:"На Землі ТАК не готують".

Якщо ви помітили помилку у тексті, виділіть її мишкою та натисніть комбінацію клавіш Alt+A
Коментувати
Поділитись:

Коментарі

5

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Наші автори
Дмитро Ярош Командувач Української добровольчої армії
Віктор Лещинський Президент Національного експертно-будівельного альянсу України
Олег Романчук Публіцист
Володимир Ярославський Шеф і керуючий партнер ресторану "Lucky"
Ольга Айвазовська Голова громадянської мережі "Опора"