Кнедлики з кручениками подають у сметаново-грибному соусі

Своєю національною стравою ці ситні хлібці вважають у Словаччині, Австрії та Німеччині (Баварія). Це вказує на те, що кухні цих країн мають багато спільного. Але для всього світу кнедлики - символ чеської кухні. На Закарпатті це теж популярна страва. Рецептів кнедликів - сотні. Пшеничні, картопляні, із салом, зі шкварками, джемом, сиром і т.д. Але найчастіше їх подають на гарнір до м'яса із соусами "омачками", в які ці кнедлики треба вмочати та - швидко з'їдати. Також до них смакує тушкована капуста в різних варіаціях. У наступних блогах я напишу рецепти приготування різних соусів. Вказуватиму, які саме варто подавати з кнедликами.

Тепер трішки історії. Коли кнедлики з'явилися в Чехії - достеменно невідомо. Імовірність того, що вони з Чехією ровесники - дуже висока. У XVI-XVII століттях цю страву вважали бідняцькою, на столах знаті її не було. Але до початку XVIII століття кнедлики почали використовувати як гарнір. У цей же час вони й набули звичного для нас вигляду - круглі або за формою хлібців.

Пропоную приготувати кнедлики дріжджові на пару у вигляді хлібців. До них - сметаново-грибний соус із м'ясними кручениками.

Цей рецепт не належить до категорії "раз, два і - готово". Тут треба час і терпіння. Але повірте - це того варте. Смачно фантастично! Коли запрошую в гості друзів, маю звичку питати, що вони хочуть їсти. Завжди отримую замовлення на кнедлики з кручениками. Можу вже й не питати))

Неймовірно смачно їх готує моя мама. Коли приїжджаю на Закарпаття до батьків, мама ЗАВЖДИ робить кнедлики для мене.

З досвіду: кручеників готую набагато більше, ніж вказано в рецепті. Бо коли прошу молодшу доньку витягти зубочистки, якими сколюю страву, то крученики мають здатність під час цього процесу безслідно зникати. На моє запитання, куди діваються, чую: "Що ж ти хочеш, коли вони неймовірно смачні, а поряд них організм, який росте і постійно хоче їсти"))

Тепер до рецепту. Спочатку кнедлики:

- 1 кг борошна

- 2 столові ложки олії (я беру оливкову та кунжутну)

- 2 яєць

- 400-450 мл теплого молока

- 2 ст. л. цукру

- 1 ч. л. солі

- 1 пакетик дріжджів

Спосіб приготування:

Просіюємо борошно, кладемо цукор, сіль, вбиваємо 2 яєць, олію, додаємо дріжджі (я беру швидкорозчинні, що не потребують робити опару), замішую теплим молоком.

Спочатку вливаю 350 г молока, а потім підливаю за потреби. Це залежить від якості борошна. Тісто має бути не туге й добре вимішане (має відставати від рук).

Накриваємо вологим рушником і кладемо в тихе тепле місце без протягів. У мене - це шафка на кухні. Тісто буде "підходити" годину-півтори-дві: це залежить від дріжджів й того, як вимісили тісто. Раз або двічі підмішую.


Доки тісто відпочиває, готую крученики.

- 5 штук курячого філе

- 5 варених яєць

- 150-200 г сухих лісових грибів

- 200-250 г копченого сала (можна замінити звичайним)

- сіль і чорний мелений перець за смаком.

Розрізаємо філе здовж на три частини, якщо шматок великий - то й на чотири. Злегка відбиваємо, солимо й перчимо.


Гриби промити. Відварити хвилин 1-2, щоб закипіли. Воду зцідити в окрему посудину (використаємо її для соусу). У мене виходить грамів 400 грибної води.

У кожен шматочок філе кладемо 1/4 яйця, шматок сала, та пару грибів. Загортаємо та сколюємо зубочисткою.

Деякі - загортаю беконом. Але це витребеньки молодшої доньки. Каже, так смачніше.

Крученики обсмажуємо до золотистої скоринки. Відкладаємо, щоб охололи.


Тим часом готуємо соус:

- 1,5 -1,6 л молока

- 1 цибулина

- 0,5 кавової ложки сухого перцю чилі

- 1 ч. л. солодкої червоної паприки

- 2 ст. л. борошна (з верхом)

- 1 ч. л. приправи Vegeta (за бажання)

- 400 г сметани 25-30% жирності

- 2 ст. л. олії.

У каструлю з важким дном вливаємо олію, дрібно кришимо цибулю. Кладемо цибулю та перець чилі в каструлю.


Коли цибуля стане прозорою, додаємо грибну воду.

В окрему миску кладемо сметану й борошно. Збиваємо віничком, щоб не було грудок, потім поступово акуратно тоненькою цівкою вливаємо молоко. Це можна робити міксером, але молоко піниться, тому я збиваю віничком.


У сметаново-молочну суміш додаю паприку, універсальну приправу з овочів Vegeta і ще раз перемішую.

Коли грибна вода закипіла, повільно вливаю суміш із молока та сметани. Якщо чесно, стараюся, щоб залишилося трішки грибів, дрібно їх кришу й також додаю в соус.

Соус готуємо на середньому вогні. Помішуємо віничком - не швидко, але постійно. Вийде середньої густини, без грудочок і шовковистий. Коли соус закипить, кладу в нього крученики (попередньо витягую зубочистки). Коли крученики вже в соусі, його треба помішати дерев'яною ложкою.


Солимо за смаком наприкінці приготування. Треба щоб усі компоненти "познайомилися, подружилися, одружилися". Пам'ятаємо, що крученики солоні, ще і приправа містить сіль. Я майже всі страви солю в самому кінці.

Соус готовий!

Повертаємось до кнедликів:

Викладаємо тісто на робочу поверхню, формуємо руками хлібці. У мене їх виходить 5-6.

Прикриваю сухим рушником або паперовими серветками, щоб доки гріється пароварка, кнедлики не завітрилися.

Якщо немає пароварки, вихід є. Моя мама раніше, коли про таку побутову техніку й не мріяли, брала каструлю з широким верхом, у два шари вирізала марлю та зав'язувала її зверху, а в каструлю наливала воду. Тобто робила "водяну баню". Замість кришки брала миску, що відповідає діаметру верху каструлі, і - вуаля))) Кнедлики на водяній бані готуються хвилин 15-20. Виходять пухкі хлібці.


Гострим ножем ріжемо хлібці на скибки й поливаємо соусом із кручениками.

Не сподобатися ця страва не може. Процес, на перший погляд, складний, але коли зробите ОДИН раз, ваша родина буде щаслива.

Якщо соус залишається (що майже зі сфери фантастики), до нього можна приготувати макарони, картопляне пюре, відварити гречку чи рис.

Бажаю отримувати вдячність словами:"На Землі ТАК не готують!"

Якщо ви помітили помилку у тексті, виділіть її мишкою та натисніть комбінацію клавіш Alt+A
Коментувати
Поділитись:

Коментарі

5

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі