Черговий зліт Порошенка і фактори перемоги

"Лютнева революція" внесла революційні зміни в суспільні настрої українців. На ці настрої, очевидно, вплинуло кілька чинників. Колишня влада, заплямувавши себе кров'ю, ганебно втекла з України. Громадяни довідалися про кричущі факти корупції та розграбування країни командою Януковича. "Братня" Росія розв'язала війну проти України й організувала заворушки на Півдні та СходіУкраїни. Майдан все ще залишається фактором суспільно-політичного життя.

Відбулися й зміни в списку потенційних кандидатів на посаду Президента. Вибув Арсеній Яценюк, додалася Юлія Тимошенко.

Сюрпризом останнього соціологічного опитування, проведеного "Социсом" та КМІС з 25 лютого по 4 березня, уже третій раз поспіль став Петро Порошенко. Власне, те, що так часто повторюється, вже й не може вважатися сюрпризом. Порошенко випередив усіх, різко відірвавшись від решти претендентів на участь у президентській кампанії. Нагадаю, що в грудні він посідав четверте місце після Януковича, Кличка та Яценюка. У грудні вийшов на третю позицію (Янукович, Кличко, Порошенко). У лютому-березні, уже без Януковича, він раптом обганяє Кличка.

На запитання, за кого б ви проголосували на президентських виборах, опитувані громадяни відповіли так: за Порошенка – 21%, за Кличка – 15%, за Юлію Тимошенко – 10%, за Тігіпка – 7%.

Як відомо, голосувати ходять далеко не всі, хто потрапив у вибірку для опитування. З тих, хто прийде на вибори, за Порошенка проголосує 31%, за Кличка – 21%, за Тимошенко – 14%, за Тігіпка – 10%.

Що ж відбулося в соціальній свідомості українського суспільства за останній сповнений драматичними подіями місяць?

Відносини з кривавим режимом

Кличко був послідовний у нищівній критиці Януковича та вимогах щодо його відставки. Його можливі контакти з Льовочкіним, про які писали ЗМІ, нічого не міняють. Льовочкін уникнув звинувачень у причетності до масових убивств. Руйнівною для іміджу Віталія стала його участь у підписанні відомої угоди лідерів опозиції з Януковичем, у переговорах із диктатором, які велися під час розстрілу беззбройних демонстрантів. Після підписання цієї угоди 21 лютого Кличко увечері на Майдані мимоволі видав фразу, яка засвідчила, – опозиція безнадійно відстала від настроїв протестувальників. "Янукович не подасть у відставку, це нереально", – сказав Віталій. Формально він був правий: Янукович у відставку не пішов... Але за кілька годин він просто втік, що фактично означало відставку. Кличко, таким чином, прорахувався.

Порошенко до Януковича на переговори не ходив, відповідно, репутаційних втрат не зазнав.

Мінус Янукович плюс Тимошенко

Розгублений електорат Януковича виявився розмазаним між Тігіпком, Симоненком (5%) та іншими кандидатами. Серед цих інших, гадаємо, неабиякі позиції займає і Петро Порошенко. Він у очах учорашніх прихильників ПР з-поміж усіх опозиціонерів виглядає найбільш поміркованим і компромісним. З плеча не рубає, уміє домовлятися. Українці взагалі люблять поміркованість... Заявлена на участь у виборах Тимошенко не тільки підбирає потенційний електорат Яценюка, який участі у виборах не братиме. Вона, схоже, захоплює і частину виборців Кличка, які готові були віддати свої голоси за нього тільки тому, що в бюлетені немає Юлі.

Російсько-українська війна

Цей фактор, як неважко спрогнозувати, може виявитися вирішальним для виходу потенційних кандидатів на фінішну пряму. Поки що ніхто з них політичного капіталу в цій ситуації не набув. А втратити його може дуже легко. Вдалі кроки в подоланні кризи мали привести до перемоги. Але, з другого боку, будь-яке загравання з агресором може обернутися втратами. Так само, як і домовляння з кримськими заколотниками (хоча без цього, звісно, не обійтися).

Порошенко поки що виявляє активність у переговорах із західними партнерами. Кличко ж поки що ніяк не виявив себе. Очікує? Чи не знає, що запропонувати? На думку, автора цих рядків, відмова "Удару" від участі у формуванні уряду була помилковим ходом. У результаті Кличко та його соратники нині поза процесом, що в сьогоднішніх умовах може обернутися репутаційними втратами.

На чиннику війни може підняти втрачений рейтинг Тимошенко, хоча дуже не хочеться вірити, що вона може розпочати якусь сумнівну гру.

Не розглядаю такий варіант, за якого стараннями Росії проведення виборів взагалі виявиться неможливим.

...Майже десять років тому Віктор Ющенко, виступаючи зі сцени Помаранчевого майдану, сказав приблизно таке: нам завжди доводиться вибирати між поганим і дуже поганим. Але на наступних виборах вибір буде між хорошим і ще кращим. Віктор Андрійович, звісно помилився щодо наступних виборів, але нині, схоже, складається саме так. Вибір між Порошенком і Кличком, врешті, непогана перспектива для України.

Якщо ви помітили помилку у тексті, виділіть її мишкою та натисніть комбінацію клавіш Alt+A
Коментувати
Поділитись:

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі