Annaleto
Воля — это то, что заставляет тебя побеждать, когда твой рассудок говорит тебе, что ты повержен.
20.01.2014
2

Хвост виляет собакой

"Плутовство или хвост виляет собакой" оригінальна назва фільму - "Wag the Dog", що у перекладі американських політтехнологів означає спосіб  зам'яти політичну ситуацію чи скандал шляхом створення штучної нової.

Фільм саме про те, як професійно можна "запудрити" мозок масам, розіграти професійно потрібну сценку, гарно її піднести та створити великий вибух, феноменальний прорив. Тому інцидент президента з приводу дівчинки-скаута відходить на другий план, коли в світ виходить приголомшуюча новина про можливу війну США з Албанією, про страх, який охопив  довірливий народ.  Так звана п'ята гілка влади ЗМІ грає визначальну роль у тому, чи оберуть президента на другий термін, всі це розуміють і тому новина про війну набирає великомасштабних обертів.

Далі, радник президента просить відомого голлівудського продюсера зняти тривожний момент, очікування військових дій. Стенлі Мотс (Дастін Хофман) відомий своєю геніальністю та здатністю реалістично відзняти картину, він береться за це з явним ентузіазмом: на телеекранах з'являються кадри з "гарячої точки", де албанська дівчинка в страху переховується від снайперів тримаючи в руках саме білого кота (так забажав сам президент). Народ Америки вірить, він "бачить", телевізор показує, а отже все так воно все і є...не замислюючись навіть, що його майстерно вводять в оману. Мало того, народ хоче бути обманутим, він бажає "хлеба и зрелищ", а розбиратися ніхто не буде, це не цікаво, цікавим є саме страх, переховування, народні герої, жертви та милосердне обличчя Президента, що "щиро" піклується про народ і робить все можливе задля своєї країни, задля добробуту нації...

Все це дуже гарно, актори чисто грають свою роль, картина відзнята, люди повірили, рейтинг президента пішов угору, і вуаля, президент знову обраний на другий термін.

Я гадаю, що режисер фільму прагнув показати настільки все в політиці не прозоро, що все не так як нам здається, що так званий народний обранець не такий вже і чесний, і що обираємо не ми, а нам вказують кого обирати, нам кажуть кого любити і кому вірити.

Чому собака "виляет" хвостом? Тому що голова розумніша, а якби хвіст був розумним – він би виляв головою. Я зрозуміла це так: якби народ був розумніше – він керував би країною, ми навіть не уявляємо скільки в наших руках зосереджено сили, а ми натомість дозволяємо себе вводити в оману, не хочемо думати, наступаємо завжди на одні й ті ж граблі, даємо себе обвести навколо пальця, і за це ще й дякуємо і поважаємо цих людей...Мабуть має пройти певний час, певна зміна в свідомості громадян, коли навчившись на помилках минулого, можна зробити висновок та піти далі, вже з досвідом та багажем знань. Звісно, завжди буде сліпа маса людей, які мовчатимуть задовільняючись тим, що мають.

Фільм сподобався, порадував своєю відкритістю, легкістю, сатирою та навіть легким сумом, через розуміння того, що світ – театр, люди в ньому – актори. І це вже істина.

Якщо ви помітили помилку у тексті, виділіть її мишкою та натисніть комбінацію клавіш Alt+A
Коментувати
Поділитись:

Коментарі

2

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі