Як городяни своєму хірургу за життя на пам"ятника збирали

Шепченко Петро Дмитрович (* 1870, Гайсинський повіт — † 1931, Радивилів) — український лікар-хірург, активний діяч "Просвіти".

Син православного священика, навчався в Харківському медичному інституті; займався революційною діяльністю, за що був виключений. Цього часу захворів туберкульозом, раз по раз лікувався; зумів здобути лікарську освіту у Вільнюсі.

Поселився в Радивилові, мав хірургічну практику — Радивилівська лікарня на 30 ліжок заснована 1906 року коштами місцевого мецената Гінсбурга, Шепченко став біля її витоків.

На хуторі тримав добре господарство — до 20 гектарів землі.

Як лікар шанований не тільки у Радивилові, а й в навколишніх селах.

В часі Другої світової війни надавав безоплатну медичну допомогу населенню.

1914 року лікарня постраждала вiд пожежi, прооперованих поранених доводилося розмiщувати на приватних квартирах.

Товаришував з письменником Модестом Левицьким.

1920 pоку в часі польсько-радянської війни його арештували та вже вели на розстріл; одначе авторитет лікаря був такий великий, що місцеві євреї, довідавшись про це, кинулись услід і відбили свого лікаря.

На деякий час він дістав нервовий шок і почав думати про самогубство, дружина мала весь час пильнувати.

Полишив хірургічну практику у Радивилові, став залiзничним лiкарем на маршрутi Здолбунів — Львів, продовжуючи проживати в мiстi.

Був активiстом "Просвiти", його дiм перетворився на осередок української думки та культури Радивилова, з участю численних гостей вiдбувалися полiтичнi дискусiї, вшановувалася пам'ять видатних дiячiв української iсторiї та письменникiв.

Автор праці "Тяжке лихо або що таке пранці (сифіліс) i як від них боронитись" — 1925.

Виконуючи останню волю, дружина, Зiнаїда Михайлiвна, теж активна просвітянка, передала велику медичну бiблiотеку українському академiчному товариству медикiв у Львовi.

Зінаїда Шепченко в серпні 1941 року була обрана головою управи Радивилова.

На його похорони зiбралося майже все доросле населення Радивилова, були люди з довколишнiх сiл.

Користувався великою повагою у місцевих жителів. Одного разу у Радивилові збирали кошти на пам'ятник Т. Шевченкові — не в містечку. Знайомий єврей, зустрівши Шепченка на вулиці, сказав йому:

"Приходили збирати гроші вам на пам'ятник. Але мене саме вдома не було. Візьміть, прошу, і від мене гроші вам на пам'ятник".

Файл:Модест Левицький та Петро Шепченко.jpg

Якщо ви помітили помилку у тексті, виділіть її мишкою та натисніть комбінацію клавіш Alt+A
Коментувати
Поділитись:

Коментарі

4

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі