"Спілкуйтеся просто!"

_______________________________________________________________________________

1 травня 1581 року Андрій Римша, український поет XVI сторіччя, склав писання (вірша), присвяченого назвам місяців. Вірш було надруковано в Острозі 5 травня. У вірші Андрій Римша вживає слово "просто".

Не всі читачі знають, що звернення до співрозмовника  з проханням "Говори просто!", або ж, відповідь "Скажу тобі просто"  вживається ще й тому, що в латинській мові слово "prosa" (prosus) - мова, вичурна промова, проза. А "вірш", "лірика" чи "поезія", "пісня" на латині - "carmen".

Не новина, що у кожній мові прижилася сила-силенна (безліч) слів з інших мов - мов сусідніх народів, або класичних мов. Чим більш той чи інший народ жив у спілкуванні зі світом, тим багатша лексика. Старовіри (вятичі), які тікали в ліси, в тайгу від навколишнього світу, теж сприймали чужі слова, але від тамтешніх автохтонів.

Важливо брати до уваги факт пристосування іншомовних слів до своєї мови. Так, наприклад, в слов'янських мовах і в українській зокрема, чимало слів з санскриту чи індоєвропейських мов загалом, грецької, а, іноді з арабської, тюркських. Як не бути, якщо наші предки і ми сьогодні маємо такі обсяги "імпорту" - від предметів побутового начиння і господарського реманенту до автоматизованих ліній на заводах, не згадуючи матерії, або ж, пошиву з неї? Був і зворотний вплив - у назвах, іменах, певних виробах, тощо.

Важливо розуміти ці явища і не вихляти хвостом чи задніми ратицями, як чинять українофоби, погрожуючи написати куди належить з вимогою аж позбавити громадянства, наприклад, Росії. Тільки за те, що автор критикує оболтусів за переінакшення української назви "Охтирка" (вжита від грецького "????" - вишина, узвишшя) на "Ахтырка", що знівечує первісне значення - "Суми" (латинь "summa" - верх, вишина). А назва "Суми" має своїм попередником чудову назву "Вишневеччина". З родом Вишатичів (Вишневецьких) повязана назва українців "ХОХЛИ" (від німецького Hoch" - "Хох" - Вище, Вгору). Хоча назва "Вишня" - про небесну Провідну зорю, на честь якої названа Україна.

Вірш Андрія Римші подається у скороченні.

_______________________________________________________________________________

Місяця сентебра, по-гебрейську - єлюль, просто - вересень.

Місяця октоврія, по-гебрейську - тишри, просто - паздерник.

Місяця ноемврія, по-гебрейську - маргеусам, просто - грудень.

Місяця декаврія, по-гебрейську - хашлеу, просто - просинець.

Місяця генуара, по-гебрейську - тебет, просто - січень.

Місяця февраля, по-гебрейську - себат, просто - лютий.

Місяця марта, по-гебрейську - адар, просто - марець.

Місяця апріля, по-гебрейську - нісан, просто - квітень,

Місяця мая, по-гебрейську - іяр, просто - май,

Місяця іюня, по-гебрейську - сиван, просто - чирвець.

Місяця іюля, по-гебрейську - тамуз, просто - липець.

Місяця августа, по-гебрейську - аов (ав), просто - серпень.

_____________________________________________________________________________

Якщо ви помітили помилку у тексті, виділіть її мишкою та натисніть комбінацію клавіш Alt+A
Коментувати
Поділитись:

Коментарі

24

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі