Про "дебілів"

Три роки назад Віра ледь не загинула. У коридорі інтернату 15-річний олігофрен стрибнув їй ззаду на спину і міцно стиснув горлянку.

***

Мої колишні одногрупниці Віра та Надія - з небагатьох тих, хто й досі вчителює. Віра працює (як сама каже) у школі для "дебілів". Вона дефектолог в інтернаті для розумово відсталих хлопців. Надія - у нормальній, навіть крутій школі. У цьому році вона взяла клас першачків у приватній гімназії з поглибленим вивченням іноземної.

- А мені подобається! - каже Віра, розповідаючи про свою роботу. Попри образливу назву тих, з ким вона працює, Віра своїх учнів навіть любить. - Вони якісь справжні. Природні! Хоче по малому - став у куток, спорожнився. Даєш йому яблуко - а воно сміється...

Три роки назад Віра ледь не загинула. У коридорі інтернату 15-річний олігофрен стрибнув їй ззаду на спину і міцно стиснув горлянку. Підлітка відтягли, а Віра тиждень пролежала у лікарні з травмою шиї.

- Кажу їм: оце кругле, а оце квадратне. Пойняли? - вводить у подробиці своєї щоденної практики Віра. Тепер вона на роботі обачніша. Вдома на неї щовечора чекає мала донечка Софійка. З чоловіком Вадиком розійшлися, коли доньці було три місяці.

Надії на перше вересня батьки її учнів подарували путівку. На осінніх канікулах вона разом з чоловіком та двома синами поїде до Туреччини.

- Минулий випуск прикраси дарував, - пригадує, ностальгуючи, Надія. - Сережки та ланцюжок я собі лишила. Невісткам буде! А персня з кулоном обміняла на італійське пальто.

Ми зустрічаємось рідко. Раз на півроку. Окрім роботи в інтернаті за півтори "штуки", Віра "халтурить" вдома, працює як логопед. Надія зарплатнею задоволена. Її щомісячний заробіток сягає аж восьми тисяч гривень.

- Ні, Вєрка, ти свята. Я б так не змогла! - підсумовує чергову бесіду Надія. - Це ж треба - щодня ідіотів бачити! Ой, а в нас учора класна година була. Питала своїх, ким вони будуть, коли виростуть...

Наостанок Надія, мов анекдот, розповідає про те, ким же хочуть бути її учні. Хлопці - банкірами та  "даїшниками", а ще - депутатами і... "кілерами". Дівчата - "бізнеслєдями" та співачками. І, звичайно, феменками...

Якщо ви помітили помилку у тексті, виділіть її мишкою та натисніть комбінацію клавіш Alt+A
Коментувати
Поділитись:

Коментарі

11

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі