Чому Москва зацікавлена в ув'язненні Тимошенко?

Світ пильно слідкує за перебігом подій у судовій справі проти Тимошенко. Про необхідність справедливого та об'єктивного судочинства над опозиційним лідером № 1 в Україні вже виразилися як західні дипломати, так і східні. Проте, на відміну від Європи, у Росії є особливий інтерес до цієї кримінальної справи.

Прийнято вважати, що Москва беззастережно підтримує Тимошенко, оскільки у разі її засудження буде завдано удару по іміджу Росії як другої сторони у підписанні газових угод. Мовляв, справа Тимошенко може дискредитувати позиції росіян як надійних газових партнерів.

Та насправді у Кремля є особливий інтерес в ув'язненні Тимошенко. Поясню чому.

Є, як мінімум, три причини, які заставляють Росію реагувати на судовий процес проти Тимошенко:

1) підписання газових угод у 2009 році. Вважалося, що справа Тимошенко зможе призвести до перегляду газових домовленостей, які Україна і Росія підписали у 2009 році. Наївність цього сценарію була очевидною із самого початку, але посприяла тому, що газове питання знову стало на порядку денному у двосторонніх відносинах.

2) нейтралізація основного політичного конкурента Януковича. Зрозуміло, що одним з основних мотивів української влади порушити кримінальну справу проти найрейтинговішого опозиційного політика є усунення Тимошенко із виборчого процесу. Це чудово розуміють у Кремлі. А ще усвідомлюють те, що Янукович виявився не таким вже й проросійським, як гадалося. Тому на президентських виборах 2015 року Росія могла б вже робити ставку не на лідера біло-синіх, а на лідера "сердечних", яка охоче йшла на співпрацю з ними. Власне, з цієї точки зору підтримка Тимошенко з боку Москви виглядає логічною.

3) геополітична складова. Саме у цій площині знаходиться основний інтерес Росії в ув'язненні Тимошенко. Відомо, що Захід дуже критично відноситься до судового процесу над Тимошенко. Західні дипломати все більш відкритіше заявляють, що ця справа може негативно вплинути на процес євроінтеграції України, зокрема на підписання Угоди про асоціацію і створення Зони вільної торгівлі (ЗВТ) з країнами ЄС.

Україна, яка зараз знаходиться на геополітичному роздоріжжі, схоже, обрала свій шлях. І не на користь Росії. Митний союз, в який нас тягнуть Путін з Медведєвим, не зацікавив українську еліту, насамперед представників великого капіталу, бізнес-інтереси яких базуються на європейських ринках.

У цьому сенсі засудження Тимошенко може зіграти на руку Росії. Розкручуючи тему політичних репресій, побудови авторитарного режиму в Україні, наступу на демократичні цінності, Москва може налякати Європу. Альтернатива для України у разі західної ізоляції одна – інтеграція з Росією.

Геополітичний виграш, який може принести Москві справа Тимошенко, перекриє усі можливі негативні наслідки від цього. Втягнувши Україну у Митний союз та ОДКБ (воєнно-політичний союз країн СНД), можна братися й за українську владу. Таким чином, програвши битву, Росія може виграти війну.

Якщо ви помітили помилку у тексті, виділіть її мишкою та натисніть комбінацію клавіш Alt+A
Коментувати
Поділитись:

Коментарі

17

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі