вівторок, 26 вересня 2006 18:08

За співпрацю з нацистами бабусю депортували із США

Фред Рінкель, єврей, який під час Другої світової війни переїхав до США, прожив зі своєю дружиною Ельфрідою 42 роки. Два роки тому він помер, так і не дізнавшись, що у воєнні часи жінка працювала на гітлерівців — була вартовою в німецькому концентраційному таборі Равенсбрюк біля Берліна. Минулого місяця це встановила американська еміграційна служба і 84-річну пані Рінкель терміново депортували до її рідної Німеччини.

У концентраційному таборі Равенсбрюк із 1939 по 1945 рік тримали понад 130 тис. жінок і майже 20 тис. чоловіків. Близько 70 тис. в"язнів померли від голоду, хвороб чи внаслідок медичних експериментів.

Ельфріда Рінкель почала працювати там у 22 роки. Її завданням було патрулювати табір по периметру зі спеціально тренованим собакою і стежити, щоб в"язні виконували свою роботу. До того жінка працювала на заводі, а вартовою стала, щоб більше заробляти. На цій посаді вона працювала 10 місяців, доки до Німеччини не увійшли радянські війська.

1959 року Ельфріда емігрувала до США, але в анкеті не згадала про свою роботу в таборі. У місті Сан-Франциско вона познайомилася з Фредом, з яким і жила до його смерті.

У Німеччині Рінкель поселилася зі своєю сестрою в невеличкому місті Вірсен, неподалік Дюссельдорфа. Каже, що хоче спокійно дожити віку. Але не жалкує, що все життя приховувала від чоловіка своє минуле. Запевняє, що воліла дивитися в майбутнє.

Свого чоловіка вона поховала на єврейському кладовищі в Сан-Франциско. Біля його могили зайняла місце і для себе, але спочити там не вдасться.

Зараз ви читаєте новину «За співпрацю з нацистами бабусю депортували із США». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути