пʼятниця, 22 листопада 2019 05:45

За два дні затримали тисячу студентів

У ніч на 19 листопада після сутичок із поліцією в Гонконгу студенти забарикадувалися в Політехнічному університеті. Коли силовики почали штурм, протестувальники підпалили їхній броньовик. ­Пізніше більшості довелося здатися. Але всередині корпусів перебувають ще кілька десятків молодих людей.

На тижні силовики почали арештовувати людей не на акціях протесту, а під час лекцій. Тоді студенти встановили блокпости. Почали готувати "коктейлі Молотова", обстрілювати поліцію з арбалетів і катапульт. Перекрили траси. Місцеві приносили їм їжу. Допомагали розбирати плитку й будувати барикади.

Китайський університет Гонконгу штурмували. Студентів поливали з водометів. Корпуси закидали сльозогінним газом. Тих, хто намагався втекти, обстрілювали гумовими кулями.

— Поліція дуже перевищує повноваження, — каже студентка Петра Лі. — Б'ють кийками, розпилюють газ, хапають усіх підряд. Містяни нас підтримують. Коли я вийшла з корпусу, якась жінка затягла мене в свій магазин, щоб не заарештували.

До Нового року заняття в університетах скасували. Корейських, китайських і тайванських студентів просять повернутися додому. 8 листопада загинув молодий чоловік. Утікав від переслідування й зірвався з перил парковки. За кілька днів поліцейські вистрелили ще в одного хлопця. Він втратив легеню і нирку.

З початку літа в Гонконгу затримали понад 4,5 тис. осіб. Їм загрожує від п'яти до 10 років позбавлення волі за участь у масових протестах. Із них тисячу арештували в університетах за два дні. Мітингувальники вимагають відпустити затриманих. Це прохання влада ігнорує.

Китайське керівництво погрожує дозволити армії втручатися в ситуацію. Вимагають припинити всі акції протесту. США заявили, що тоді місто втратить спеціальний торговий статус.

Протести тривають від початку червня. Мітингарі вимагали скасувати закон про екстрадицію злочинців до Китаю.

1997 року Гонконг вийшов з-під юрисдикції Великої Британії і став особливим адміністративним районом КНР. До 2047-го Китай гарантував йому невтручання в економіку та базові свободи.

Зараз ви читаєте новину «За два дні затримали тисячу студентів». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути