середа, 13 серпня 2008 17:30

Віктор Ющенко підтримав Грузію

Автор: фото: REUTERS/Gleb Garanich
  Президент Грузії Михаїл Саакашвілі звертається до своїх громадян на 200-тисячному мітингу в Тбілісі. Президент України Віктор Ющенко (праворуч), президент Польщі Лех Качинський (другий ліворуч), а також їхні латвійський, литовський та естонський колеги пр
Президент Грузії Михаїл Саакашвілі звертається до своїх громадян на 200-тисячному мітингу в Тбілісі. Президент України Віктор Ющенко (праворуч), президент Польщі Лех Качинський (другий ліворуч), а також їхні латвійський, литовський та естонський колеги пр

У вівторок їду із тбіліського аеропорту до готелю на таксі. Водій, що назвався Герою, в салоні автівки вмикає телевізор із трансляцією мітингу, що вже кілька годин триває біля будівлі парламенту. Кидаю речі в готелі й одразу йду в тому напрямку. Дорогою бачу автомобілі з державними прапорами Грузії, з відкритих вікон лунають патріотичні пісні. Зі слів розумію тільки "Сакартвело", тобто "Грузія". У численних ресторанах сидять люди — п"ють пиво, вино, їдять шашлик.

Підходжу до мітингувальників, яких зібралося майже 200 тис., і слухаю промову рідною мовою.

— Наше серце належить вам! Грузини — наші друзі, — каже президент України Віктор Ющенко, 54 роки. — Слава кожному з вас, хто в тяжкі часи своєї батьківщини вийшов на Майдан!

Люди вигукують "Ю-щен-ко! Ю-щен-ко!". Мені легко пройти до сцени, бо щойно кажу, що я — український журналіст, усі розступаються, дехто поплескує по плечу й каже: "Спасибі, брате!".

Серед грузинських прапорів майорять кілька синьо-жовтих. Виявляється, у мітингу беруть участь члени української громади. 52-річний Геннадій Удовиченко перебрався до Грузії в дитинстві, його товариш Михайло Борис, 64 роки, поселився в Тбілісі після звільнення з лав Радянської Армії, де служив офіцером. Чоловіки розповідають, що наші співвітчизники організували в місті українську щоденну школу. Вони прийшли на мітинг, бо вважають дії Росії ганебними.

Під час розмови до нас підходять люди й кажуть із грузинським акцентом "Слава Україні!" або "Хай живе Україна!". Запитую, що вони думають про нинішню ситуацію. Усі відповідають, що хотіли б жити з Росією в мирі. Одні гнівно ганьблять загарбників, а інші шкодують, що так сталося. Запевняють: стоятимуть до кінця і не дадуть себе перемогти.

Уся Європа має бути сьогодні тут, у Тбілісі

Віктор Ющенко прибув до столиці Грузії з президентами Польщі, Естонії, Литви та Латвії. Глава Естонії Томас Ільвес каже на мітингу:

— Грузія не одна, із нею весь цивілізований світ.

Лідер Польщі Лех Качинський висловлюється категоричніше:

— Сьогодні це Грузія. Завтра на її місці може опинитися Україна. Потім прийде черга Польщі. Уся Європа має бути сьогодні тут. У Тбілісі зараз лідери чотирьох країн — членів НАТО, а мали б бути всі 21.

У вівторок президент РФ Дмитро Медведєв оголосив про закінчення військової операції в Грузії. Однак у Тбілісі його заявам не вірять. Адже російські винищувачі літають над зруйнованими містами та селами. А заступник генштабу Росії Анатолій Ноговіцин каже, що 58-ма армія ще невизначений час продовжуватиме розвідні операції на території Грузії.

У кількох регіонах тривають перестрілки. Звідти продовжують евакуйовувати людей. У місті Горі, яке кілька діб тому бомбили росіяни, тисячі людей залишилися без даху над головою. Не працюють більшість лікарень, зруйновані школи.

Зараз ви читаєте новину «Віктор Ющенко підтримав Грузію». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

2

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути