пʼятниця, 21 вересня 2007 15:40

У Тихому океані тоне ціла країна

Острівна держава Тувалу розташована посередині між Австралією та Гавайськими островами. Через 50 років, попереджають експерти, ця країна може розділити долю Атлантиди й повністю піти під воду.

Тувалу розташована на дев"яти островах і має площу 29 кв. км. Це одна з найменших країн світу. Її найвища точка має 5 м над рівнем моря, а більша частина території взагалі ледве піднімається над водою.

Через глобальне потепління рівень океану підвищується. Якщо такі темпи збережуться, Тувалу стане першою країною світу, яка втратить територію не через військові дії, а в результаті техногенного фактору.

Країна не має промисловості, армії. Загальна довжина вулиць становить 8 км. Тут живуть 11 тис. осіб. Багато з них починають тікати з островів до Австралії та Нової Зеландії.

Один із жителів Тувалу Пенісіта Таніела, 33 роки, втік із батьківщини 2001 року. Він перебрався до Нової Зеландії.

— Одного ранку після шторму я вийшов з будинку й побачив, що вночі вода підступила просто до мого порогу, — розповідає він. — Тоді я почав думати, як урятувати свою родину. Вихід був тільки один — їхати з Тувалу.

Попри те, що вже шість років Таніела має тверду землю під ногами, він не має громадянства. Ті, хто нині покидає Тувалу, не можуть вважатися біженцями. Однак якщо їхня країна зникне, вони взагалі стануть людьми без громадянства.

Зараз ви читаєте новину «У Тихому океані тоне ціла країна». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути