середа, 16 червня 2010 05:15

В Афганістані знайшли невикористані родовища

Геологи США разом із спеціалістами Пентагона знайшли в Афганістані родовища корисних копалин майже на трильйон доларів. Там можна добувати літій, мідь, кобальт, золото і залізо.

— Країна має приголомшливий потенціал. З часом вона стане економічно сильною і стійкою, — каже Девід Петреус, представник Пентагона, генерал армії США.

Американська й афганська влади планують обговорити геологічне відкриття. Американці пообіцяли допомогу в розробці родовища та продажу копалин.

— В Афганістані видобувна промисловість практично не розвинена. Є кустарні шахти, але вони не здатні покращити економічну ситуацію країни. Невдовзі з"являться нові. Рівень життя населення зросте. З"являться додаткові робочі місця, — розповідає Джек Медлін, американський геолог.

Родовища корисних копалин розкидані по всій державі, зокрема й у південних і східних районах, уздовж кордону з Пакистаном. Найзначніші поклади міді й заліза. Знайшли величезні пласти літію. Його використовують при виготовленні акумуляторів до ноутбуків і мобільників, ракетного палива, лазерних матеріалів, у медицині і ядерній енергетиці.

Країна має приголомшливий потенціал

2004 року американські геологи знайшли в бібліотеці в столиці Кабула старі географічні карти корисних копалин. Їх складали радянські фахівці під час окупації Афганістану у 1980-х. За шість років ретельних досліджень американські дослідники повідомили афганську владу про родовища.

Зараз держава експортує килими, фрукти, овочі, сухофрукти, лікарські рослини, шкіру, дорогоцінне каміння та опіум. У провінціях Кандагар і Гільменд нелегально виготовляють до 90% світового опіуму-сирцю, з якого роблять героїн. Сім років тому від експорту опіуму країна отримувала майже $2,5 млрд щороку, що становило 50% усієї афганської економіки.

Зараз ви читаєте новину «В Афганістані знайшли невикористані родовища». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути