вівторок, 08 травня 2018 00:40

Уперше за 75 років не вручать Нобелівську премію з літератури

4 квітня Нобелівський комітет оголосив, що не вручатиме премію з літератури 2018 року. Таке рішення прийняли через скандал у Шведській академії у Стокгольмі. Вона обирає кандидатів і нагороджує переможців.

У листопаді 2017-го 18 жінок звинуватили фотографа й кінорежисера 71-річного Жан-Клода Арно в сексуальному насиллі. Він є чоловіком однієї з членів академії, письменниці Катаріни Фростенсон.

Арно домагався представниць академії, їхніх рідних і постійного секретаря Сару Даніус. Це відбувалося на квартирах, що належать організації, та у клубі "Форум". Заклад є спільною власністю його та дружини, і також фінансується академією. Також Жан-Клод протягом 20 років розголосив стороннім людям імена семи нобелівських лауреатів із літератури до їх офіційного оголошення.

Через скандал зі складу академії вийшли шестеро з 18 письменників, серед них — Даніус і Фростенсон. Членство в організації є пожиттєвим — її не можна залишити, але можна не брати участі в засіданнях. Король Швеції Карл XVI Густаф, який опікується академією, пообіцяв змінити правила й дозволити письменникам залишити свої посади.

Для визначення імені нобелівського лауреата достатньо участі восьми членів. Але письменники вирішили перенести його на наступний рік. 2019-го премію отримають двоє авторів.

Нобелівську премію з літератури вручають із 1901 року. Лауреатів не визначали сім разів — через світові війни та відсутність значимих творів 1935-го. Останній раз нагородження скасовували 1943 року.

Зараз ви читаєте новину «Уперше за 75 років не вручать Нобелівську премію з літератури». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути