Ексклюзиви
вівторок, 07 серпня 2007 17:55

У Великій Британії виявили вірус ящуру

Автор: фото: reuters/Alessia Pierdomenico
  Працівники ферми Вулфорд перед дезінфекцією показують свої сумки службовцю з департаменту в справах навколишнього середовища, продовольства та сільського господарства. Ферма розташована поряд із тією, де виявили спалах ящуру
Працівники ферми Вулфорд перед дезінфекцією показують свої сумки службовцю з департаменту в справах навколишнього середовища, продовольства та сільського господарства. Ферма розташована поряд із тією, де виявили спалах ящуру

Лише день зміг відпочити прем"єр-міністр Великої Британії Ґордон Браун, 56 років, на узбережжі протоки Ла-Манш. У суботу він залишив родину та повернувся до Лондона. Слідом за ним перервав відпочинок і приїхав до столиці Хіларі Бенн, секретар із питань навколишнього середовища. Обох до роботи повернув вірус ящуру, який виявили на кількох фермах графства Сюррей на південному заході країни.

Інфекційну хворобу 4 серпня знайшли в кількох корів на фермі селища Ґілдфорд. Усю худобу в господарстві відразу забили. Три дні потому, минулого вівторка, інфікованих тварин виявили ще на одній фермі неподалік Ґілдфорда. Тут одразу ж вирізали 100 голів худоби.

— Фермери всієї країни моляться, щоб не було епідемії. Сподіваємося, хвороба ще не надто поширилася. Коли дізналися про неї минулого разу, вона була вже всюди, — говорить Тім Боннер, речник департаменту в справах навколишнього середовища, продовольства і сільського господарства. — Туризм — найбільш розвинена галузь у селах. Нині — розпал сезону. Якщо його закрити, як шість років тому, це стане справжньою катастрофою для селян.

2001 року в графстві Ессекс розпочалася найбільша епідемія ящуру за останні 100 років. Уперше вірус виявили в лютому. Протягом весни та літа він швидко поширився майже на всі фермерські угіддя країни. Тоді зареєстрували понад дві тисячі випадків зараження худоби. Аби зупинити поширення інфекції, забили більш ніж 7 млн свиней, корів та овець. Скелети спалили та закопали. Нещодавно екологічні організації заявляли, що ці залишки варто обстежити й перепоховати. Адже попіл міг потрапити у підземні води.

Економіка Британії зазнала збитків на 8 мільярдів фунтів

Нині в радіусі 3 км від Ґілдфорда обстежили всіх корів, свиней, овець та кіз. Встановили нагляд за фермерськими господарствами в радіусі 10 км. На цих територіях оголосили карантин.

Щоб з"ясувати, як саме заразилися тварини, беруть аналізи зразків води та повітря. Якщо джерело вірусу — вода, то є підозра, що це витік із вакцинаційної лабораторії в Пірбрайті, неподалік від ферми, де виявили спалах хвороби. Там за замовленням держави виготовляли вакцину від ящуру.

Не виключено, що інфекція поширилася через повінь наприкінці липня. Худоба могла напитися води, що текла з одного населеного пункту в інший. Аналізи інфікованих корів свідчать, що вони захворіли саме 18–22 липня.

Фермери не одразу повідомили ветеринарів, тому встановити точну дату зараження неможливо. Вони побачили симптоми, але боялися навіть припустити, що це ящур.

— Найстрашніше, якщо вірус почне передаватися повітряним шляхом. Тоді зараженими будуть дуже великі території, — каже Х"ю Пеннінгтон, мікробіолог із університету в Абердині. — Та головне зараз — не панікувати.

Ящур — інфекційна хвороба, що вражає парнокопитих тварин. Люди можуть заразитися через сире молоко хворих тварин та продукти його переробки, рідше — через м"ясо.

Британія припинила експорт свинини та яловичини. Фермерів попередили, що при першій вимозі, можливо, треба буде знищити усіх копитних тварин.

Закрили всі туристичні пішохідні маршрути, щоб люди не переносили захворювання. Під час епідемії шість років тому на дорогах стояли знаки, що забороняли водіям виходити надвір. Економіка Британії тоді зазнала збитків на 8 млрд фунтів.

Із 6 серпня Україна разом із країнами Європейського Союзу заборонила ввезення тварин, сировини та м"ясної продукції з Великої Британії.

— На економіці країни ця заборона ніяк не позначиться, — кажуть у Міністерстві аграрної політики. — Значно більше грошей Україна витратили б на подолання наслідків зараження худоби ящуром. Тим паче, до такої заборони вдалися всі країни Європи. Це вимушена міра.

Зараз ви читаєте новину «У Великій Британії виявили вірус ящуру». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути