Ексклюзиви
вівторок, 15 травня 2007 18:25

У Росії нема місця для поховання видатних людей

Наприкінці минулого місяця на Новодівочому цвинтарі у Москві ховали колишнього президента Росії Бориса Єльцина і музиканта Мстислава Ростроповича. Місць для поховань там більше немає, заявив по тому управляючий справами президента Володимир Кожин.

— Могила Ростроповича, ймовірно, остання. Далі нема куди, — каже чиновник. — Із часів династії Романових жодних документів, які регулюють похорони перших осіб держави в Росії, не існує. Над цим варто замислитися.

Новодівоче кладовище — місце спочинку відомих російських акторів, науковців, артистів і політиків. Воно схоже на парк. Займає 7,5 га. У радянські часи тут хоронили партійну еліту. Загалом на цвинтарі знаходяться могили близько 27 тис. людей.

Із середини 1970-х вільно пройти на територію можуть ті, хто має довідку про поховання родича. Для туристів вхід платний. Такі обмеження ввели після того, як невідомі відбили ніс і вкрали дві чавунні троянди з постаменту Надії Алілуєвої — дружини Сталіна. Розповідають, що за життя Йосип Віссаріонович часто їздив на її могилу, сидів на лавочці та плакав.

На цьому ж цвинтарі похована перша леді СРСР Раїса Горбачова. Михайло Сергійович наполіг, щоб для її могили виділили спеціальне місце — колишній квітник навпроти колумбарію.

Зараз, щоб отримати могилу на Новодівочому, потрібний указ президента або мера столиці. У московському управлінні ритуальних послуг "ГПУ" сказали, що для видатних росіян місця вистачить.

— Якщо буде указ — знайдемо, — запевнила Тетяна Михайлівна, головний спеціаліст організації.

Зараз ви читаєте новину «У Росії нема місця для поховання видатних людей». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути