вівторок, 27 листопада 2007 15:54

У Парижі знову бунтують бідні передмістя

Автор: фото: REUTERS/China Daily
  Після того як  в аварії за участю поліцейських загинули двоє юнаків-емігрантів із паризького передмістя, десятки молодиків на знак протесту підпалювали машини і смітники. Так зранку в понеділок виглядала стоянка в передмісті Війє ле Бель
Після того як в аварії за участю поліцейських загинули двоє юнаків-емігрантів із паризького передмістя, десятки молодиків на знак протесту підпалювали машини і смітники. Так зранку в понеділок виглядала стоянка в передмісті Війє ле Бель

У неділю у Парижі діти африканських емігрантів Мушин, 15 років, та Ларамі, 16 років, їхали своїм кварталом на мопеді. На перехресті в них врізалася поліцейська машина. Обидва хлопці загинули на місці.

— Поліцейські наїхали на них ззаду. Вони бачили, що хлопці страждають, але не допомогли, — розповідає друг загиблих Калбо, араб за національністю. — Поліцейські спробували поїхати, однак машина не завелася через аварію. Тому вони просто втекли і залишили малих помирати.

Невдовзі після аварії на вулиці передмістя вийшли перші демонстранти. За годину–дві уже кілька десятків людей протестували проти поліцейського свавілля. Жителі району, переважно африканці та араби, скандували: "Ми не скоти!". Вимагали покарати винних у загибелі хлопців.

Люди з камінням та "коктейлями Молотова" почали громити магазини й підпалювати машини. Побили вікна в поліцейському відділенні та пограбували бензоколонку. Нині в кварталі більш-менш спокійно, однак правоохоронці готуються до нової хвилі заворушень. Один поліцейський серйозно поранений, дев"ятьох молодиків заарештували.

У поліції стверджують, що співробітники в аварії не винні. Мовляв, хлопці на незареєстрованому мопеді значно перевищили швидкість, на них не було шоломів. Утім, обіцяють установити, чи поліцейські зробили все можливе, щоб допомогти потерпілим.

Бунти бідних передмість Парижа майже повністю повторюють події дворічної давнини. Тоді емігранти збунтувалися, коли двоє арабських хлопчиків загинули, втікаючи від поліції. Протести тривали 200 днів поспіль. Майже 3 тис. людей заарештували, один чоловік загинув.

Зараз ви читаєте новину «У Парижі знову бунтують бідні передмістя». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути