пʼятниця, 02 листопада 2007 14:50

Терористів засудили на 40 тисяч років ув"язнення

Суд Мадрида засудив 21 терориста до 40 років позбавлення волі. Таке покарання вони отримали за організацію вибухів у приміських потягах іспанської столиці 11 березня 2004 року.

Того дня терористи розмістили десять рюкзаків із динамітом у чотирьох електричках. Вибухівку майже одночасно активували за допомогою мобільних телефонів. Тоді загинула 191 людина, ще 2000 дістали поранення.

Загалом судили 28 підозрюваних у причетності до теракту. Ще сімох виправдали. Попри дуже великий термін, який у сумі терористи мають відсидіти за ґратами, фактично вони пробудуть там не більш як 40 років. Це найдовший припустимий термін ув"язнення в Іспанії.

Родичі загиблих та люди, постраждалі від вибухів, залишилися незадоволеними рішенням суддів. Дехто пропонував відновити для цього випадку смертну кару.

— Вердикт здається нам надто м"яким. А вони ще й відпустили сімох терористів на волю. Ніби ті безвинні, — обурюється Пілар Манхон, 20-річний син якої загинув в одному з потягів.

Одразу ж після вибухів влада Іспанії звинуватила баскських сепаратистів. Але швидко з"ясувалося, що терористи, які влаштували вибухи, належали до угруповання "Аль-Каїда". Таким чином вони хотіли помститися іспанському урядові за участь у війні в Іраку.

Марокканців Джамала Зугама та Османа ель Гануї, а також іспанця Еміліо Суареса Трасорраса визнали головними винуватцями трагедії. Останній не входить до терористичної організації. Він продав ісламістам вибухівку.

Зараз ви читаєте новину «Терористів засудили на 40 тисяч років ув"язнення». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути