Ексклюзиви
середа, 27 грудня 2017 05:35

Сепаратисти отримали перемогу в Каталонії

У ніч на 22 грудня оголосили результати місцевих виборів у іспанській Каталонії. Партії, що висту­пають за незалежність регіону, отримали більшість у парламенті — 70 місць зі 135.

Провладна партія "Громадяни" стала найбільшою — 37 місць. Інші 28 місць розділили між собою дрібні нейтральні партії. Вибори призначили на 21 грудня, щоб перезавантажити владу в регіоні. План прем'єр-міністра Іспанії провалився, вважають експерти.

Прихильники незалежності найбільше голосів віддали партії Карлеса Пучдемона "Разом за Каталонію", вона посіла 34 місця. Союзні йому "ліві" партії набрали 36 місць. Партія прем'єра Іспанії Маріоано Рахоя отримала лише три місця, втративши вісім.

Дізнавшись про результати, Пучдемон оголосив їх "перемогою Каталонської республіки".

— Це результат, який ніхто не може оскаржити. Я думаю, ми заслужили наше право бути почутими, — звернувся він із Брюсселя до своїх прихильників.

Пучдемон раніше заявляв, що він повернеться в разі перемоги. Тепер боїться — йому загрожує 30 років ув'язнення за державний переворот.

22 грудня закликав владу країни до перемовин. Пропонує провести їх у Брюсселі чи будь-якій іншій країні Євросоюзу. Нещодавно змінив риторику. Мовляв, завжди був за єдність з Іспанією.

Рахой відкинув ідею перемовин. Сказав — говоритиме з новим президентом Каталонії. Його ще мають обрати парламентарі. Країну чекає затяжний процес перемовин, вважають експерти.

1 жовтня в Каталонії відбувся референдум. 6 жовтня влада оголосила результати — за незалежність висловилися 90,18% учасників референдуму, проти — 7,83%. 27 жовтня уряд Каталонії проголосив незалежність від Іспанії. В той же день парламент Іспанії в Мадриді скасував автономію Каталонії. Голова парламенту Каталонії, президент регіону Карлес Пучдемон разом зі своїми соратниками втік до Брюсселя. Пояснив — побоюється, що його арештують.

Зараз ви читаєте новину «Сепаратисти отримали перемогу в Каталонії». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути