пʼятниця, 15 жовтня 2010 07:29

Шахтарі провели під завалами 69 днів

Автор: фото: REUTERS/Hugo Infante-Government
  Маріо Сепульведа біжить повз рятувальників після того, як його витягли з-під завалів на шахті ”Сан Хосе”
Маріо Сепульведа біжить повз рятувальників після того, як його витягли з-під завалів на шахті ”Сан Хосе”

12 жовтня за допомогою рятувальної капсули на шахті "Сан Хосе" з 630-метрової глибини підняли на поверхню шістнадцятьох чилійських гірників. Два місяці рятувальники свердлили прохід до заваленої шахти. Витягти решту сімнадцятьох гірників планують за 48 год.

За шахтарями опускають біло-синю металеву капсулу "Фенікс". Спершу піднімають найбільш досвідчених і здорових. Якщо щось трапиться внизу, їх пошлють назад — на допомогу.

Першим з-під землі витягають 31-річного Флоренцо Авалоса. У нього двоє дітей. Старший починає плакати, коли бачить батька.

Молодший брат Авалоса — Ренан — у черзі на порятунок 25-й. За день до того, як шахтарів почали піднімати, вони сперечалися, хто буде останнім. 33-м покине свердловину найстаріший гірник 54-річний Луїз Урзуа.

— Увесь цей час зі мною були Господь і сатана, — каже 39-річний Маріо Сепульведа. Його врятували другим. — Вони боролися, Бог переміг. Відчуваю себе прекрасно, — Маріо вітає натовп словами з чилійського гімну. Із шахти взяв кілька камінців. Віддав їх дружині та президенту країни 61-річному Себастьяну Піньєрі.

52-річного Юана Андреаса Ілланеса витягають третім. Наступний — 24-річний Карлос Мамана Соліс. У шахті він працював лише чотири дні. 19-річний Джиммі Санчез наймолодший із гірників. Його дістали за п'ятим разом. Каже, постійно думав про 2-місячну доньку Барбару. І зарікся більше ніколи не опускатися в шахту.

Перед зустріччю зі своїми чоловіками жінки з "Табору надії" робили зачіски. Для них установили намет, де працювали перукарі та стилісти.

— Чоловік написав із шахти листа своєму другу, — розповідає Джесіка Кортез, дружина гірника Віктора Замори. — Попросив, щоб той купив мені букет троянд і золоту підвіску, — жінка на четвертому місяці вагітності. Чекає другу дитину. Увесь час жила з іншими дружинами гірників у "Таборі надії".

Крістіна Нуньєз та Клаудіо Янез, якого підняли восьмим, планують побратися. Вона освідчилася гірнику під час прямої трансляції в шахту. До цього зустрічалися 10 років. Крістіна каже, що тепер вони готові до шлюбу. Купила еротичну білизну.

50-річного Йонні Баріоса нагорі чекають дружина й коханка. Познайомилися в "Таборі надії". Дружина 56-річна Марта Салінас помітила суперницю у натовпі жінок, коли та викрикнула ім'я її чоловіка. Сусана Валензуела каже, що коханий збирався покинути дружину заради неї. Обидві жінки ставили свічки за Йонні. Тепер сперечаються за компенсації.

Перед підйомом гірників оглянули медики. Капсула обертається в тунелі до десяти разів. Тому в шахтарів може підвищитися тиск та початися носова кровотеча. Кожному видали аспірин, спецодяг та кисневі маски.

Обвал на шахті "Сан Хосе" в пустелі Атакама стався 5 серпня. Шахтарі втратили по 10 кг ваги за два тижні, доки їх знайшли. Потім гірників годували за дієтою астронавтів. Мали контролювати вагу, щоб поміститися у рятувальну капсулу завширки 61 см. Найчастіше давали відварений рис та м'ясо. Вишуканий стіл влаштовували тільки на свята. На 200-річчя незалежності Чилі пригощали стейками та м'ясними пирогами. Дружина Маріо Сепульведи передала 33 шматки торта на день народження чоловіка. Коли розширили вентиляційний вихід, курці могли палити.

Рятувальну операцію називають найскладнішою за всю історію гірничої промисловості. Шахтарі поставили новий світовий рекорд за тривалістю життя під завалами. 

Зараз ви читаєте новину «Шахтарі провели під завалами 69 днів». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути