Ексклюзиви
середа, 18 квітня 2007 17:28

Росіяни запустять плавучу атомну електростанцію

У російському місті Сєвєродвінську на підприємстві "Сєвмаш" почали будувати першу в світі плавучу атомну електростанцію. Два її реактори потужністю 35 мегават кожний зможуть виробляти енергію для міста із населенням у 200 тис. людей. Такі електростанції постачатимуть світло у віддалені регіони країни.

Перший корабель називатиметься "Академік Ломоносов". Його планують запустити через три роки. Коштуватиме весь проект $200 млн.

— Ця станція буде набагато безпечнішою за наземні АЕС, — сказав керівник Федерального агентства з атомної енергії Сергій Кірієнко. — Вона матиме кілька рівнів захисту.

На підтвердження своїх слів, він згадав атомний підводний човен "Курськ", який сім років тому затонув у Баренцовому морі. Після вибуху торпеди корабель був знеструмлений і заповнений водою. Проте реактор самостійно припинив роботу. Коли "Курськ" підняли на поверхню, реактор не був пошкодженим та міг далі працювати.

Критики плавучої атомної електростанції запевняють, що на воді такому потужному механізмові загрожують природні катаклізми. Окрім того, корабель є легкою мішенню для терористів.

Сергій Кірієнко завірив, що на станції впровадять найсучаснішу систему захисту. Працівників пропускатимуть після перевірки відбитків пальців та рогівки ока. Установлять також захисні механізми проти можливих терористів-аквалангістів. І навіть якщо на станцію впаде літак, він, мовляв, не пошкодить реактори.

— Плавучого Чорнобиля не буде, — запевнив Кірієнко.

Керівники проекту планують, що з часом енергію подібних електростанцій використовуватимуть не лише для власних потреб, а й на продаж.

Зараз ви читаєте новину «Росіяни запустять плавучу атомну електростанцію». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути