пʼятниця, 06 травня 2011 01:45

Посуд з нефриту знайшли за сервантом

Автор: фото з сайта www.dailymail.co.uk
  Оцінювач Гай Швінге тримає нефритову чашку вартістю 250 тисяч фунтів.  Це 3 мільйони 250 тисяч гривень
Оцінювач Гай Швінге тримає нефритову чашку вартістю 250 тисяч фунтів. Це 3 мільйони 250 тисяч гривень

Родина британців з містечка Баурнемаус неподалік Дорсета знайшла у потаємному відділі свого серванта китайський сервіз вартістю мільйон фунтів. Це понад 13 млн грн. Свого прізвища називати не хочуть, щоб сервіз не викрали.

Чоловік ремонтував меблі і зняв задню стінку серванта. Там побачив акуратно складені чашки й блюдця. Усі з білого та жовтого нефриту. На ручках чашок ретельно вирізьблені олені. За словами майстра, який прийшов оцінити знахідку, кожна чашка із блюдцем потягнуть на чверть мільйона фунтів.

— Коли я зайшов у будинок і мене посадили у вітальні, не мав жодного уявлення про те, що скоро побачу. Ми спокійно обговорили ситуацію на арт-ринку, попит на предмети старовини, — розповідає оцінювач Гай Швінге. — Потім мої співрозмовники почали виймати один шедевр за другим. Це було неймовірно. Я відчув, як напружилася кожна волосинка на моїй потилиці. Родина підозрювала, що речі дорогі, але навіть вони не очікували, що настільки.

Усі знайдені предмети старовини зроблені у Китаї для імператора Цяньлуна. Він правив у XVIII ст. Сервіз зберігали у Літньому палаці в Пекіні. 1860 року його пограбували англійські війська. З ними він і потрапив до Великої Британії. Окрім чашок із блюдцями, знайшли також вази, підвіску, миску та палички для їжі зі слонової кістки.

Знахідку продадуть на аукціоні 19 травня.

Зараз ви читаєте новину «Посуд з нефриту знайшли за сервантом». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути