четвер, 06 лютого 2020 07:40

Померлих від коронавірусу спалюватимуть в ізольованих крематоріях

Автор: REUTERS
  Медик підключає кра­пельницю хворому з симптомами коронавірусу в китайському місті Ухань
Медик підключає кра­пельницю хворому з симптомами коронавірусу в китайському місті Ухань

У Китаї від коронавірусу 2019-nCoV померли вже понад 400 людей. У понеділок виявили більше 2 тис. нових випадків зараження. Також зареєстрували 18 тис. пацієнтів із підозрою на хворобу.

Рекордними темпами побудували кілька лікарень — кожна на 1 тис. пацієнтів. До них з'їж­джаються лікарі й медперсонал з усієї країни. Перед першою зміною їм коротко підстригають волосся і голять скроні й потилиці. Так медичні шапочки щільніше прилягають і забезпечують надійніший захист. Щоб розпізнавати один одного, імена пишуть маркером на спині.

Багатьом доводиться користуватися підгузками для дорослих, щоб зекономити час й уникнути необхідності роздягатися. Так можуть наразити себе на біологічну небезпеку. Від перевтоми засинають на підлозі в кабінетах.

— В університеті ­казали, що зарахують цю ­роботу за кілька місяців практики, — розповідає студент Вей Лі. — Але ми б і так погодились. У моїй групі понад 150 людей. Приїхали 37. В Ухань нас доставили літаком. Працюю у дитячому відділенні. Три дні думали, що 11-місячна дівчинка помре. Але організм упорався. Її батько помер. Мати не заразилася. Я не спав довше двох годин уже тиждень. Коли старший колега побачив, що у мене носом кров іде, відправив до себе додому відіспатися. Отримав листа від найсуворішого викладача, що зарахує мені курс без іспитів. Також нам зарахують оплату за певний час навчання. Університет від себе пропонує семестр, але ще щось перерахує уряд. Мені пропонує співпрацю відомий фтизіатр. Приїхав із Пекіна рятувати хворих.

На карантин без ­можливості в'їзду і виїзду закрили 15 міст. Магазини і заклади, які не пов'язані з забезпеченням життя людей, призупинили роботу.

В Хуангані й Веньчжоу з дому дозволили виходити лише одному члену сім'ї для купівлі їжі й усього необхідного. Посольства Японії, США, Франції та Великої Британії евакуювали своїх студентів, які навчались у ізольованих містах. Громадяни інших країн, яких ще не забрали, скаржаться на брак продуктів.

Влада міста Хубей продовжила новорічні канікули до 13 лютого. Заборонили публічні заходи й реєстрацію шлюбів. 2 лютого 2020 року астрологи називали найщасливішим днем за останні десять років для цього. Усі церемонії скасували.

Влада КНР випустила директиву із заявою, що померлих від коронавірусу спалюватимуть в ізольованих крематоріях. Такі тіла не можна ховати й перевозити, тому їх будуть знезаражувати й зберігати у герметичних пакетах.

Поширенню хвороби сприяло вільне переміщення людей транспортом і авіасполученнями.

Інкубаційний період складає від 1 до 14 днів. Хворих на коронавірус зафіксували в Японії — 20 осіб, Таїланді — 19, Сінгапурі — 18, Південній Кореї — 15, Австралії — 12. А також у Німеччині — 10, США — 9, Малайзії — 8, В'єтнамі — 7, Франції — 6, ОАЕ — 5, Канаді — 4. У Росії, Великій Британії, Індії й Італії — по два випадки зараження.

У Гонконгу медперсонал вимагає повністю перекрити кордони з материковим Китаєм, погрожуючи страйками. Влада півострова відмовилася це робити, посилаючись на рекомендовані додаткові огляди для новоприбулих. Науковці Університету Гонконгу заявляють, що офіційні дані занижені. За їхньою інформацією, в 11-мільйонному Ухані могли захворіти понад 75 тис. людей.

Коронавірус, який викликає тяжку форму пневмонії і може призвести до смерті, виявили у китайському Ухані у грудні торік. Почав поширюватись із відкритого ринку, на якому торгували м'ясом і дикими тваринами. Науковці стверджують, що до людини він перейшов від змій, а до тих — від кажанів. Про те, що передається повітряно-крапельним шляхом, з'ясували 20 січня. Хвороба стала миттєво ширитися країною й згодом вийшла за межі КНР.

Основні симптоми нагадують звичайну застуду: підвищена температура і кашель. Найбільш вразливими до інфікування є літні люди та особи зі зниженим імунітетом.

Коронавірусом не можна заразитися через посилки з Китаю і продукти харчування, зокрема банани. Вірус не виживає поза організмом. А замовлення з китайських сайтів приходять не раніше кількох тижнів.

Китайців виселяють із готелів

Більшість ресторанів Південної Кореї, Японії, Гонконгу та В'єтнаму відмовилися обслуговувати відвідувачів із КНР, а в Індонезії їх просили виселитися з готелю.

— В Італії біля нас не хотіли сідати люди в ресторані, — каже програміст 35-річний Тань Дей. — Але я вже три роки не був удома. Займаюся обслуговуванням медичного обладнання. Дружина казала, що в садку у доньки вихователі питали, чи ми з Уханю. Та ми там ніколи не були.

Зараз ви читаєте новину «Померлих від коронавірусу спалюватимуть в ізольованих крематоріях». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути