Ексклюзиви
понеділок, 05 листопада 2007 16:10

Помер пілот літака з бомбою для Хіросіми

 

Минулого четверга в американському місті Коламбус, штат Огайо, від серцевого нападу помер 92-річний Пол Тіббетс. Він керував бомбардувальником "Боїнг-29", з якого 6 серпня 1945 року на японське місто Хіросіма скинули 5-тонну атомну бомбу "Малюк".

Під час бомбардування, за різними даними, у Хіросімі загинуло від 70 до 140 тис. жителів. Набагато більше людей померло пізніше, через радіаційне опромінення. Пол Тіббетс ніколи не шкодував про свій вчинок. Він казав, що бомба врятувала більше життів, ніж забрала. Бо після вибуху зникла потреба у подальших боях під час захоплення Японії.

— Я знав, що це буде досить емоційна річ, коли отримав завдання, — говорив пілот в одному з інтерв"ю. — У мене та моєї команди були почуття, та ми мали відкласти їх на задній план. Знали, що бомба вб"є багато людей. Проте єдине, що я мав на меті — якнайкраще все виконати. Це — мій патріотичний обов"язок. Я завжди сплю спокійно.

Американська влада наполягає на тому, що атомні бомби необхідно було скинути на Хіросіму і за кілька днів — на Нагасакі. Пол Тіббетс заявляв, що за необхідності повторив би це з нинішніми ворогами Америки:

— Я би стер їх з лиця землі. При цьому загинули б невинні люди, але в кожній клятій війні гинуть невинні люди. Така вже їхня доля.

Пол Тіббетс звільнився з роботи у військово-повітряних силах 1966 року й почав працювати в авіатаксі. На пенсію пішов 1985-го. Він був двічі одружений. Із першою дружиною розлучився через службу в 40-х роках. Від другої дружини, Андреа, в нього є три сини — Пол, Джин і Джеймс. Також має кількох онуків і правнуків.

Перед смертю Тіббетс просив, щоб йому не влаштовували поховальних церемоній. Також забажав, щоб на цвинтарі не ставили пам"ятної плити. Боявся, що противники бомбардування влаштовуватимуть там акції протесту. Він заповів, щоб його кремували, а попіл розвіяли над протокою Ла-Манш.

Зараз ви читаєте новину «Помер пілот літака з бомбою для Хіросіми». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути