Ексклюзиви
вівторок, 20 квітня 2010 04:50

"Польський президент загинув, а наш повертає Сталіна"

Автор: фото: REUTERS/Wojciech Olkusnik
  Дівчина у польському місті Катовіце 17 квітня 2010 року знімає на відеокамеру килим із квітів, зроблений у вигляді червоно-білого хреста. Цього дня Польща прощалася із президентом Лехом Качинським та іншими загиблими в авіакатастрофі під Смоленськом 10 кв
Дівчина у польському місті Катовіце 17 квітня 2010 року знімає на відеокамеру килим із квітів, зроблений у вигляді червоно-білого хреста. Цього дня Польща прощалася із президентом Лехом Качинським та іншими загиблими в авіакатастрофі під Смоленськом 10 кв

У день похорону Леха Качинського у Львові показували художній фільм польського режисера Анджея Вайди "Катинь". Транслювали безкоштовно в музеї "Тюрма на Лонцького". Там зібралися 80 людей, здебільшого літні чоловіки.

В одній із зал музею встановили екран. Це приміщення нагадує катівню НКВС. На сірих брудних стінах — сліди крові, замість дверей ґрати.

Фільм розповідає про закатованих у Катині полонених польських офіцерів. Дружина одного з них із 10-річною дочкою пробивається до чоловіка, прощається з ним і потім багато років шукає його у списку розстріляних. Наприкінці дізнається, що він таки загинув у Катині.

Шестеро польських студентів плачуть, коли у фільмі полячка відмовляється вийти за радянського полковника. Так вона могла б урятувати від розправи себе й дитину. Літня жінка в хустині не витримує, виходить із зали.

Показ супроводжують титри українською. Присутні вшановують пам"ять жертв Катині хвилиною мовчання. Про похорон Качинського ніхто не згадує.

— Поляки демонструють, що докопалися до правди, яку довгий час і їхня влада приховувала, — говорить у вузькому коридорі музею сивий чоловік. — Але не всю правду вони визнають. Бандеру називають катом. Вважають, що Львів — їхнє місто. Думають, раз вони його колись окуповували, то й тепер тут господарі. То, що сталося минулого тижня у Смоленську, — то їм кара Божа. Схаменіться, поляки, Бандера вам не ворог.

Поляки демонструють, що докопалися до правди, яку довгий час і їхня влада приховувала. Але не всю правду вони визнають

— А що, брат? — долучається до розмови молодий поляк із рюкзаком. — У мене бабця з Іваничівського району Волинської області. Не раз мені розповідала, як бандерівці в хату ввірвалися, багнетом всіх підряд кололи — і дітей, і старих.

Утручається депутат Львівської облради від партії "Наша Україна" Володимир Парубій, 67 років:

— Ситуація невизначена і в поляків, і у нас. Польський президент загинув, а наш повертає в Україну Сталіна. Це ж рукою Сталіна підписано наказ про розстріли у Катині. А нова українська влада хоче ставити йому пам"ятник. У Бандери ж тим часом забирають Героя.

Зараз ви читаєте новину «"Польський президент загинув, а наш повертає Сталіна"». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

1

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути