Ексклюзиви
середа, 14 березня 2007 16:45

Північноєвропейський газопровід почне працювати 2010 року

Автор: фото: Олексій НІкольський
  Північноєвропейський газопровід забезпечить поставки газу на північ, схід і захід Європейського Союзу
Північноєвропейський газопровід забезпечить поставки газу на північ, схід і захід Європейського Союзу

Будівництво Північноєвропейського газопроводу (ПЄГ), морська частина якого пройде з Росії до Німеччини по дну Балтійського моря, у Єврокомісії вважають "пріоритетним проектом". Він забезпечить постачання газу на північ, схід і захід Європейського Союзу.

Так сказав журналістам у Брюсселі представник Єврокомісії Ферран Таррадельяс Еспуні. Відповідаючи на запитання про готовність виконавчої влади ЄС провести екологічну експертизу ПЄГ на вимогу Польщі і країн Балтії, він відзначив, що цим належить займатися акціонерам приватного консорціуму, створеного для реалізації проекту. "Ми вважаємо дотримання екологічних норм однією з найголовніших умов реалізації проекту — з урахуванням міжнародного і європейського законодавства", — підкреслив представник Єврокомісії.

Колишній федеральний канцлер Німеччини Ґерхард Шредер, голова комітету акціонерів ПЄГ, раніше говорив, що екологічна експертиза проекту буде обнародувана у третьому кварталі поточного року.

Північноєвропейський газопровід пройде по дну Балтики від російської бухти Портова в районі Виборга до німецького міста Ґрайфсвальд і далі — через територію Німеччини і Нідерландів — до Бектона у Великій Британії. Він перетне економічні зони Росії, Фінляндії, Швеції, Данії і Німеччини, російські й німецькі територіальні води.

Будівництво першої нитки ПЄГ потужністю 30 млрд кубометрів намічено завершити до липня 2010 року, до 2012 — вивести на проектні показники. Через рік повинні запрацювати обидві нитки, прокачуючи по 55 млрд кубометрів газу щорічно.

Оператором проекту є компанія Nord Stream AG, у капіталі якої "Газпромові" належить 51%, а компаніям BASF AG і E.ON AG — по 24,5%.

РИА-Новости

Зараз ви читаєте новину «Північноєвропейський газопровід почне працювати 2010 року». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути