середа, 01 серпня 2007 17:30

Олімпіада-2014 перетворить Сочі на сучасний курорт

  Макет Олімпійського селища у Сочі
Макет Олімпійського селища у Сочі

Стати господарем білої Олімпіади-2014 для Сочі — не лише питання престижу, але й можливість за короткий проміжок часу перетворитися на сучасний курорт міжнародного рівня.

До 2013-го, за рік до початку Олімпіади, в тамтешніх околицях закінчать спортивне масштабне будівництво. До прийому олімпійських гостей міністерство транспорту має намір створити в причорноморському регіоні мережу сучасних аеропортів. Для цього реконструюють два існуючі в Сочі й Краснодарі, запустять ще один — в Геленджику.

Крім того, щоб забезпечити повноцінну навігацію уздовж російського чорноморського узбережжя, до початку Олімпіади повністю реконструюють і розширять сочинський порт. Узбережжям протягнеться сучасна автомагістраль. Нова дорога вдвічі скоротить час проїзду від Сочі до гірського містечка Червона Поляна, де розташуються основні спортивні споруди майбутніх Ігор.

До речі, здійснення названих проектів почалося ще до рішення МОК про проведення Олімпіади-2014 в Росії. Так, новий аеропорт в Геленджику прийме перших пасажирів вже до початку літнього сезону 2008 року. Тобто рано чи пізно всі ці проекти були б реалізовані і без Ігор. Олімпіада лише стала стимулом, який дозволить здійснити все заплановане в комплексі.

Інше питання: чи окупляться такі масштабні вкладення в підготовку Ігор? Кожні нові Олімпійські ігри обходяться організаторам все дорожче.

Чим більші витрати, тим менше залишається надій на повернення витрачених грошей. За всю новітню історію Олімпіад можна на пальцях перерахувати випадки, коли вони принесли фінансові дивіденди. Найпровальнішим в економічному сенсі проектом була літня Олімпіада-2004 в Афінах.

Столиця країни, де народився світовий олімпійський рух, ґрунтовно поставилася до підготовки і проведення змагань. Навіть занадто ґрунтовно. Всі витрати щодо організації уряд Греції взяв на себе, вирішивши, мабуть, що і після закінчення Ігор ця країна залишиться столицею світового спорту.

Інакше як пояснити будівництво в Афінах та на околицях спортивних споруд майже по всьому спектру олімпійського багатоборства? Підсумок грецького розмаху невтішний: за даними МОК, щорічно лише на утримання спортивних споруд, які не експлуатуються, Греція витрачає до 100 млн євро.

Росія оголосила, що витратить на підготовку до Олімпіади понад 9 млрд євро. Величезна сума, враховуючи, що "білі" змагання зазвичай обходяться організаторам дешевше, ніж літні ігри. Наприклад, Канада інвестує в підготовку Ігор-2010 лише 1,9 млрд євро. Але, на відміну від господарів попередніх Олімпіад, багато з яких фактично викинули гроші на вітер, Сочі має намір витратити олімпійські вкладення з розумом.

Лише десята частина цих коштів (31 млрд рублів — 0,9 млрд євро) піде на облаштування гірськолижних спусків, стадіонів, катків, бобслейної траси. 70% засобів інвестують у транспортну інфраструктуру, створення в регіоні сучасної системи електроживлення й водопостачання, утилізації каналізаційних стоків. У результаті чого місце відпочинку, і без того популярне серед росіян, стане ще привабливішим для туризму і спорту.

До речі, з державного бюджету на це піде лише 186 млрд із 314 млрд "олімпійських" рублів. Понад 40% витрат візьмуть на себе приватні й напівдержавні компанії. Так, на гроші "Газпрому" побудують гірськолижні й біатлонні траси, великий готельний комплекс. РАТ "ЄЕС Росії" вкладе близько 2,3 млрд євро в реконструкцію системи електропостачання регіону. Холдинг "Інтеррос" зводитиме швидкісний спуск й трасу для слалому, а також гірськолижний курорт "Роза Хутор". Гірськолижний комплекс "Карусель" обійдеться приватним інвесторам у 190 млн євро, а будівництво спортивного села до нього — вартістю 1,5 млрд євро в 115 млн євро.

У рамках інвестиційного проекту під егідою "Російського алюмінію" передбачено не лише будівництво сучасного курортного комплексу в Сочі, а й модернізацію аеропорту. Від інвесторів Олімпіади місто отримає майже 100 нових комерційних проектів: готелі, гольф-клуб, сноуборд-парк, санні й бобслейні траси, арени, гірськолижні курорти. Всі без винятку проекти, які курує приватний бізнес, спрямовані на окупність.

Михайло ХМЕЛЬОВ, економічний оглядач "РИА Новости"

Зараз ви читаєте новину «Олімпіада-2014 перетворить Сочі на сучасний курорт». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути