вівторок, 19 березня 2019 07:35

Наймолодшому із загиблих було три роки

У мечетях Аль-Нур та Лінвуд Масджид у новозеландському місті Крайстчьорч 15 березня застрелили 50 людей. Поранено 48. Наймолодшому загиблому було 3 роки. Найстаршому — 77.

Поліція виявила і знешкодила дві бомби, прикріплені до машин нападників. Трьох підозрюваних арештували.

"Атаки високоорганізовані. Це вказує на те, що стрілець або стрільці працювали, як частина мережі. Нападник використовував напівавтоматичну зброю", — каже на радіо "Нова Зеландія" Пол Бьюкенен, аналітик із безпеки.

Прем'єр-міністр Джасінда Ардерн назвала напад актом насильства.

— Це один із найчорніших днів в історії країни", — заявила вона.

За 9 хв. до нападів Ардерн та ще 29 адресатам електронною поштою надійшов "маніфест" від терористів.

— О 13:40 я був навпроти головних воріт мечеті, — розповідає свідок трагедії.

— Стрілок пройшов повз мене. На ньому був шолом, окуляри, військовий одяг. Він мав автомат. Я спитав: що ти робиш? Він не відповів, але подивився дуже прискіпливо. Коли почав стріляти, я втік. Він зайшов у мечеть і почав убивати всіх один за одним.

Чоловік, який узяв відповідальність за стрілянину, заявив, що він — 28-річний білий австралієць, який прибув до Нової Зеландії, щоб спланувати і підготувати напад. Називає себе "етнонаціоналістом". Знімав свій напад у прямому ефірі й опублікував під іменем Брентон Таррант.

17-хвилинне відео теракту на мечеті фільмував на камеру "Гоу про" і транслював у соц­мережах.

У ньому чоловік, що назвався Брентоном Таррантом, їде до мечеті Аль-Нур. У машині чути бойову мелодію сербської націоналістичної пісні у дуеті з механічним голосом вказівок навігатора автівки. Ця пісня з'явилася під час міжетнічних воєн, що прокотилися після розпаду Югославії в 1990‑х і призвели до загибелі близько 130 тис. людей. В оригіналі називалася "Караджичу, веди своїх сербів". Пісня згадує воєнного лідера боснійських сербів Радована Караджича, так званого "боснійського м'ясника". Його міжнародний трибунал 2016 року засудив за геноцид, воєнні злочини і злочини проти людяності.

"Вовки приходять, остерігайтеся, усташі і турки", — йдеться у пісні про хорватських бойовиків і боснійських мусульман. Відео до цієї пісні було записано 1995 року, в інтернеті розміщено 2006-го. Стало популярним серед білих націоналістів. У відеоролику троє чоловіків в одностроях боснійських сербів виконують пісню в гірській місцевості. Акордеоніста Новислава Джаїча з відеозапису в Німеччині звинуватили в участі у геноциді 1997-го. Дали п'ять років тюрми за спів­участь у 14 вбивствах. Після звільнення депортували в Чорногорію.

Текст цієї антимусульманської пісні часто переписували різними мовами. Вона з'являється під назвами "Сильна Сербія", або "Геть кебаб!" — антимусульманське гасло, що поширилося по всьому світі.

Незадовго до нападу Таррант опублікував 87-сторінковий допис, в якому стверджує, що "віднедавна працював неповний робочий день як особа, що позбавляється кебабів".

На відео у прямому ефірі на зброї стрільця було видно напис "Геть кебаб!" та імена сербського лицаря Мілоша Обилича і сербського князя Лазара Хребеляновича. Обидва брали участь у битві проти османських турків на Косовому полі 1389 року.

Але це не єдині прізвища з озброєння нападника. Співробітник Інституту гуманітарних досліджень у Відні, дослідник європейських правих і їхніх зв'язків з Росією 40-річний Антон Шеховцов написав у "Твіттері": "Одне з імен, написаних на зброї правого терориста Брентона Тарранта, — українською мовою: "Павло Сергійович". Це, найімовірніше, Павло Лапшин, засуджений за расистські злочини до 40 років у Великій Британії".

2013-го суд у Лондоні виніс вирок українському аспірантові Павлові Лапшину — довічне ув'язнення. Мінімальний термін, який він має провести за ґратами, — 40 років. Після цього зможе подати прохання про перегляд вироку. Лапшин, який перебував на стажуванні в англійському Бірмінгемі, визнав себе винним у вбивстві 82-річного мусульманина й кількох вибухах біля мечетей у поблизу Бірмінгема.

У своєму маніфесті Брентон Таррант заперечує, що є членом будь-якої організації, але каже, що його "надихнув" норвезький ультраправий терорист Андерс Брейвік, який убив 77 людей під час нападу в норвезькій столиці Осло і неподалік неї 2011 року.

Перед нападом Брейвік теж опублікував трактат на 1500 сторінках із сотнями посилань на конфлікти на Балканах. Написав, що бомбардування Північно-Атлантичним союзом Сербії під час війни в Косові 1999-го було головним мотивом його нападу. Заявив, що "абсолютно неприйнятне" те, що американські та європейські уряди "бомбили наших братів сербів".

Таррант у своєму дописі також підтримує ці закиди. Мовляв, США необхідно ослабити, щоб запобігти ще одній ситуації, коли "сили США/НАТО воюватимуть на боці мусульман і вбиватимуть християн-європейців, які намагалися видалити цих ісламських окупантів з Європи".

Свій напад Таррант пояснює як "антиімміграційне, антиетнічне та антикультурне відшкодування".

Суд у суботу постановив взяти 28-річного стрільця-австралійця під варту до 5 квітня.

Півтора мільйона новозеландців мають вогнепальну зброю

Збройні напади — рідкість для Нової Зеландії. Країна посилила закони щодо носіння зброї 1992 року після того, як психічно хворий чоловік застрелив 13 людей у місті Арамоана.

Австралієць Брентон Таррант придбав автомат і набої через інтернет. Про це повідомив власник новозеландського збройового магазину "Ган сіті" Девід Типпл.

— Автомат військового зразка, який використовував ймовірний озброєний чоловік, не був придбаний у "Ган сіті". Ми торгуємо лише вогнепальною зброєю категорії "A", — каже Типпл.

Зброя категорії "А" може бути напівавтоматичною, але обмежена сімома пострілами, за новозеландським законодавством. Однак на відео з місця стрілянини в бойовика видно перероблений напівавтомат із великою обоймою.

Таррант робив онлайн-покупки зброї категорії "А" три-чотири рази, додав власник магазину.

— Ми не виявили нічого незвичайного у власника ліцензії. Він був новим покупцем з новою ліцензією, — каже він.

Після теракту в мечетях люди вимагають негайного посилення законів, що обмежують доступ до деяких видів вогнепальної зброї, особливо напівавтоматичного типу. У країні з населенням 5 млн близько 1,5 млн осіб мають вогнепальну зброю. Мінімальний вік для отримання ліцензії — 16 років, а для володіння напівавтоматичною зброєю — 18 років.

Зараз ви читаєте новину «Наймолодшому із загиблих було три роки». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути