вівторок, 13 грудня 2011 06:45

На фортепіано грає п'єси для однієї руки

У нобелівського лауреата з літератури шведського поета 80-річного Тумаса Транстрьомера після інсульту не діє права рука, порушене мовлення. Грає на фортепіано твори "на ліву руку", які спеціально для нього пишуть шведські композитори. Раніше він працював психологом у тюрмі.

— Вирішив написати поему про роботу у в'язниці, — каже Транстрьомер. — Вона мені не сподобалася, бо була створена заради амбіцій. З того довжелезного тексту вартісні лише кілька рядків про в'язнів-бідолах. Відтоді не думаю, що писати. Має прийти саме. Шведська аудиторія скупа на овації. Слухачі зазвичай сидять із кам'яними обличчями, не сміються, не кричать. Думають, що не виявляти емоцій — це хороший тон. Насправді важко, коли не розумієш, нудно їм чи цікаво.

Транстрьомер став восьмим шведом, який отримав Нобелівську премію. Його висували з 1993-го. Щороку перед оголошенням лауреатів до його будинку приходили журналісти з квітами. Коли дізнавалися, що переміг інший, розходилися.

— Тумаса Транстрьомера бачив 2007-го на поетичному фестивалі в Стокгольмі, — розповідає український перекладач зі шведської 28-річний Лев Грицюк. — Вірші читав актор, а Транстрьомер акомпанував на піаніно лівою рукою.

Зараз ви читаєте новину «На фортепіано грає п'єси для однієї руки». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути