Ексклюзиви
неділя, 01 квітня 2007 17:09

Молдова може стати другим Азербайджаном

Президент і лідер Комуністичної партії Молдови Володимир Воронін прийшов до влади 2000 року під гаслами справедливості, чесності й боротьби з корупцією. Колишній міністр внутрішніх справ утілював для більшості надію на справедливіший соціальний устрій. Перший термін його президентства пройшов без гучних корупційних скандалів, схожих на ті, які світ спостерігав в Україні чи Росії. Воронін неодноразово публічно попереджав своїх соратників: не крадіть, поводьтеся пристойно.

2005 року він різко змінив курс на євроінтеграцію й звільнення від опіки "старшого брата" — Росії. Виникла реальна перспектива перетворення країни на демократичну й заможну. Але, схоже, дива не буде. Дедалі частіше молдавські чиновники купують престижну нерухомість на півдні Європи — у Франції, Іспанії, Італії. Звичайно, вони не володіють ресурсами росіянина Романа Абрамовича, українця Рината Ахметова чи інших магнатів "вищої ліги" пострадянського простору. Їхні маєтки на фешенебельних курортах простіші, коштують дешевше. Але, може, саме тому в своїй країні, яка, як і раніше, є найбіднішою в Європі, вони поводяться розкутіше. За оцінками міжнародних організацій, 2006-го Молдова за рівнем корупції опинилася на першому місці серед країн СНД і на 81-му — у світі.

У той же час тут усе частіше говорять про можливу передачу влади від батька до сина. Тобто може повторитися  азербайджанський сценарій: там після смерті Гейдара Алієва президентом став його син Ільхам. Ще рік або два тому в Молдові  подібне було неможливим. Але сьогодні...

У руках Вороніна-старшого сконцентрована вся повнота влади: політичної опозиції немає, силові структури й закон під контролем, народ не ремствує. А синові Олегу належать величезні фінансові активи й власність. Та й розподіл майна ще не завершений. На черзі — значна фінансова допомога Заходу, надання якої санкціонував Євросоюз наприкінці минулого року. Зважаючи на все це, саме Олег розпоряджатиметься грошима. А це — півтора мільярда доларів, більше, ніж два річні бюджети країни.

За рівнем корупції Молдова на першому місці серед країн СНД

Такий розвиток подій — не новина на пострадянському просторі. Досить згадати, наприклад, сім"ї Єльцина або Кучми й їхні витівки щодо освоєння державних грошових потоків — як внутрішніх, так і тих, які надходять як фінансова допомога. Для проведення схожих операцій Олег Воронін має підготовлену базу. Найбільший комерційний банк Молдови, "Фінкомбанк", веде розрахунки через свої кореспондентські рахунки у фінансових установах США, Німеччини, Австрії, Бельгії й Румунії. Але "Фінкомбанк" — це лише видима частина бізнес-імперії, до якої входять десятки компаній. Зокрема — офшорна гібралтарська фірма "Орбіт Ентерпрайзіз". Лише за останні три роки через неї здійснено операцій на $4 млрд.

І ось що цікаво. Всім відомо, що Олег Воронін — найбагатша людина Молдови. Але нерухомість, якою він володіє, оформлена на підставних осіб в Австрії та на курортах Франції й Іспанії. А рахунки в австрійському Райффайзенбанку зашифровані. Який сенс так приховувати своє багатство? Можливо, він не хоче дискредитувати батька? Або дуже скромний?

Найбільш правдоподібне пояснення полягає в тому, що Вороніна-молодшого готують в наступники й прагнуть не дратувати молдавський народ напередодні виборів, які відбудуться наступного року. У країні, велика частина населення якої за копійки працює за кордоном, багатіїв не люблять. Не люблять настільки, що навіть при повному політичному контролі це може стати серйозною проблемою.

Не меншою проблемою Олега Вороніна багато хто вважає його стиль життя. Люди, які близько знайомі з чоловіком, стверджують: син президента зловживає алкоголем і небайдужий до наркотиків. Відомо, що він покалічив студентку. Факт побиття був зареєстрований правоохоронними органами, але потім — прихований. Що стоїть за цим: спроба силовиків отримати компромат на президентську сім"ю чи навпаки — виконання наказу зверху закрити справу й забути?

Чи позначиться ця історія на виборах глави держави, буде зрозуміло через рік. А перші гроші, надані як допомога Євросоюзу, почнуть надходити вже цьогоріч.

Зараз ви читаєте новину «Молдова може стати другим Азербайджаном». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути