Ексклюзиви
неділя, 22 квітня 2007 16:56

Між Росією та США прокладуть підводний тунель

Ще російський цар Микола II на початку XX століття планував побудувати тунель під Беринговою протокою. Так він хотів з"єднати Росію й Аляску, яку продали США за $7,2 млн. Проте Перша світова війна зруйнувала ці плани.

Проект сполучення Азії й Америки починали розробляти ще  після розпаду Радянського Союзу. Однак все зупинилося через економічну кризу в Росії 1998 року. Минулого тижня в Москві представили новий план будівництва тунелю під Беринговою протокою.

Підводне сполучення матиме довжину 103 км. Це вдвічі більше за тунель між Великою Британією і Францією. У ньому запланували прокласти залізницю та нафтопровід. Через тунель у США та Канаду постачатимуть нафту й вантажі.

Окрім тунелю, планують збудувати 6000 км залізниці на півночі РФ та Алясці. Роботи триватимуть близько 12 років, а витрати становитимуть щонайменше $65 млрд. Проте гроші окупляться вже за 12–15 років, запевняють представники міністерства економіки Росії.

Віктор Разбєгін із міністерства економіки каже, що не вистачає лише домовленості між урядами Росії, США та Канади.

— Це фантазії, більше нічого додати, — вважає один із критиків проекту професор Центру російських досліджень Гарвардського університету Маршалл Ґолдман. — Будувати швидкісну залізницю на вічній мерзлоті в одній із найбільш недоступних частин світу під бурхливою протокою, щоб з"єднати одну малозаселену місцевість із іншою? Я думаю, вся справа в тому, що за останні роки Росія назбирала гігантські валютні запаси. Вони припікають кишені певним владним силам, які готові повернутися до втілення грандіозних імперських проектів радянської епохи.

Ґолдман переконаний, що на Алясці достатньо своїх нафтових родовищ. А навіть якщо з часом вони вичерпаються, ніхто не захоче вкладати шалені гроші в будівництво підводного тунелю, щоб таким чином постачати сировину з РФ.

Зараз ви читаєте новину «Між Росією та США прокладуть підводний тунель». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути