вівторок, 11 грудня 2018 07:50

Мітингувальники висунули 25 вимог до влади

Автор: REUTERS
  Під час акцій протесту ”жовтих жилетів” у столиці Франції Парижі 8 грудня групи осіб у масках трощили вітрини і грабували магазини
Під час акцій протесту ”жовтих жилетів” у столиці Франції Парижі 8 грудня групи осіб у масках трощили вітрини і грабували магазини

Протести "жовтих жилетів", що відбулися 8 грудня, заподіяли столиці Франції більше шкоди, ніж виступи за тиждень до цього. Роздрібні торговці втратили майже 1 млрд євро — близько 30 млрд грн. Пошкоджені та розорені магазини, спалені автомобілі та майже порожні заклади громадського харчування.

У Парижі закрили для туристів історичні пам'ятки — Ейфелеву вежу, Лувр та ще з десяток музеїв. Тріумфальну арку доведеться реставрувати — демонстранти побили деякі статуї та обписали стіни.

Міністр фінансів Франції Бруно Ле Мер побував у кількох пошкоджених магазинах столиці.

— Це — катастрофа для торгівлі, для нашої економіки, — каже він. — Це — криза для суспільства й демократії.

Учасники масових протестів вважають недостатніми поступки французького уряду. Той погодився на рік призупинити рішення про підвищення цін на пальне. Мітингувальник Бенжамін Коші заявив, що "жовті жилети" розраховують не на призупинення рішення, а на відмову від підвищення цін. Додав, що французи хочуть змінити курс політики президента Еммануеля Макрона.

— Французи — не горобці, вони не хочуть крихт, які їм дає влада, вони хочуть багет, — говорить Коші.

Учасники протестів у виданні "Вільний мислитель" опублікували список вимог до влади. Він складається із 25 пунктів.

У сфері економіки та праці хочуть заборонити податки, які перевищують 25% статків громадянина. Вимагають підвищити мінімальну зарплату, пенсію і прожитковий мінімум на 40%. Створити вакансії у сфері охорони здоров'я, освіти, громадського транспорту, правоохоронній сфері, щоб інфраструктура Франції функціонувала належним чином. Почати будівництво 5 млн одиниць доступного житла — так забезпечити зниження оренди, іпотеки і створити робочі місця у будівельній сфері. Карати мерії та обласні адміністрації, з вини яких бездомні залишаються на вулицях. Анулювати внутрішній борг.

У політиці вимагають внести до конституції повну заборону на втручання держави у сферу освіти, охорони здоров'я та інституту сім'ї. Дозволити проводити референдуми з ініціативи народу. Особам із судимістю на все життя заборонити займати виборні посади, а також посідати кілька виборних посад одночасно. Вийти зі складу Євросоюзу і повернути Франції політичний, фінансовий та економічний суверенітет. Зупинити приватизацію, повернути в державну власність уже приватизовані аеропорти, залізниці й автостради, парковки тощо. Демонтувати з доріг радари і камери, які "не допомагають запобігти ДТП, а є завуальованим податком".

З освіти виключити ідеологію та переглянути методики навчання, яким люди не довіряють.

Учетверо збільшити видатки на юстицію. Передбачити в законах максимальний час очікування для юридичних процедур, зробити судову систему простішою, а правосуддя — безкоштовним.

У засобах масової інформації заборонити пропаганду. Припинити виділяти гроші на ЗМІ з державного бюджету і надавати податкові пільги для представників мас-медіа. А також відмовитися від "кумівства" між ЗМІ та політиками.

У сфері довкілля зобов'язати виробників техніки продовжувати термін придатності мінімум до 10 років. І зробити так, щоб у наявності були запчастини. Накласти заборону на виробництво й обіг пластикового посуду й упаковки.

Обмежити вплив фармацевтичних компаній на систему охорони здоров'я. У сільському господарстві — відмовитися від ГМО, пестицидів. Заборонити використовувати сільськогосподарські угіддя без ротації посівів. Шляхом проведення нової індустріалізації відмовитися від імпорту, який заподіює найбільшої шкоди екології.

У сфері геополітики — вийти зі складу НАТО й заборонити використання армії Франції у війнах. У французько-африканських відносинах відмовитися від політики грабежу, військового і політичного втручання. Віддати африканському народу кошти їхніх диктаторів. Повернути на батьківщину французькі війська. Вести переговори на рівних. Зупинити потік мігрантів, на прийняття та інтеграцію яких у Франції немає коштів. У зовнішній політиці — поважати міжнародне право і підписані угоди.

Експерт Майдану закордонних справ, політолог 42-річний Олександр Хара пояснює, що протести є символом того, що світ змінюється.

— На прикладі Франції бачимо, що світ, у якому ми жили дотепер — зникає. Подібні безлади відбуватимуться і в інших країнах. Вони обумовлені зламом старої моделі "комфортної Європи". Маємо розуміти, живемо у світі, який є абсолютно іншим, ніж був п'ять-шість років тому.

1723 демонстранти затримали в Парижі 8 грудня. Під вартою залишили 1220. По всій країні протестували 125 тис. осіб. 118 людей поранили.

25 відсотків французів підтримують президента Еммануеля Макрона. Найбільше незадоволених серед власників невеликих підприємств і магазинів, робітників. Погіршилося ставлення до глави держави у молоді та держслужбовців. Від початку року Макрон утратив половину рейтингу й наближається до антирекорду свого попередника Франсуа Олланда. 2013 року його підтримка впала до 20%.

Розслідують можливе втручання Росії

В українській частині соцмереж тривають суперечки про участь Росії у протестних настроях французів. Особливо загострилися після публікації фото двох чоловіків у жовтих жилетах із прапором бойовиків, які окупували частину Донбасу. Багато хто побачив у цій світлині доказ російського сліду. Також публікують відео, де чути російську мову під час погромів.

Міністр закордонних справ Франції Жан-Ів Ле Дріан заявляє, що правоохоронні органи країни ведуть розслідування про можливе втручання Росії в масові акції протесту "жовтих жилетів".

– Я не коментуватиму, доки слідство не зробило висновків, – каже керівник МЗС і додає, що за ситуацією стежать спецслужби країни.

Зараз ви читаєте новину «Мітингувальники висунули 25 вимог до влади». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути